Сондажна платформа пристигна в ливанския блок 9, за да започне проучване

...
Сондажна платформа пристигна в ливанския блок 9, за да започне
Коментари Харесай

Сондажна платформа пристигна в ливанския блок 9, за да започне проучване на нефт и газ, след като враговете Ливан и Израел очертаха спорната морска граница между тях в споразумение с посредничеството на Съединените щати миналата година.

Министърът на благоустройството и транспорта Али Хамие направи съобщението в сряда в социалната медийна платформа X, известна преди като Twitter.

„За ваша информация, днес, сряда, 16.08.2023 г., корабът за проучване на нефт и газ в блок № 9 вече достигна точката си на сондиране“, написа той.

Консорциумът, воден от френската TotalEnergies, включва италианския петролен гигант ENI и държавната QatarEnergy. Qatar Energy замени руската компания Novatek, която се оттегли от ливанския пазар през септември.

Сондирането стана възможно след сделката, която очерта морската граница между Ливан и Израел за първи път, въпреки че Бейрут все още смята, че е във война със своя съсед и законите забраняват контакт с израелски официални лица.

Блок 9 се намира предимно в ливански води, но сегмент се намира на юг от новоочертаната граница.

Също така беше създаден механизъм за консорциума за експлоатиране на възможни открития, които се простират на юг от Блок 9, като се създаде система за възнаграждения за Израел, докато експлоатацията ще бъде от името на Ливан.

Експерти твърдят, че липсата на конкретни критерии за разпределение на печалбата е една от най-големите вратички в сделката в случай на идентифициране на трансгранични депозити.

Ливан се надява, че откритията на газ и петрол ще му помогнат да преодолее осакатяващата икономическа криза, която струва на местната валута повече от 98 процента от нейната стойност, подкопа чуждестранните резерви на страната и причини спирания на тока в малки и големи градове.

Министърът на енергетиката на Ливан Уалид Фаяд каза през май, че очаква да знае дали ще има откритие там до края на годината. Изпълнителният директор на ENI Клаудио Дескалци каза през януари, че е „позитивен“ за откритие там.

Въпреки това потенциалът за експлоатация на газ за намаляване на държавния дълг от около $100 милиарда е ограничен.

Ако приемем, че газът е в изобилие, все още ще са необходими години, преди приходите да достигнат държавната хазна и някои се опасяват, че ширещата се корупция, която характеризира системата на управление на Ливан, може да попречи на парите да се възползват някога от около три милиона души, живеещи под прага на бедността.

Въпреки че делимитацията на морската граница премахна значителна точка на търкане, която можеше да доведе до нов конфликт, Ливан и Израел нямат пряк дипломатически контакт.

Израел нахлу в Ливан през 1982 г. и двете страни воюваха отново през 2006 г.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР