Сондажът за газ в Черно море носи както икономически риск,

...
Сондажът за газ в Черно море носи както икономически риск,
Коментари Харесай

Експерти: Сондажът за газ в Черно море носи икономически и екологичен риск

Сондажът за газ в Черно море носи както стопански риск , по този начин и подобен за хората и природата . Около това мнение се сплотиха Костанца Рангелова от Центъра за проучване на демокрацията и Радостина Славкова от природозащитната организация „ За Земята “ , които разясниха проблема пред „ Bulgaria ON AIR “.

„ Винаги има вяра, че ще намерим нещо в акваторията на Черно море. Шансът е 1/4, 1/5 и това, че са намерили в Румъния, не значи, че и при нас ще се случи “ , съобщи Рангелова.

Според нея съществува финансов и операционен риск за фирмите, които подхващат ограничения в тази посока, по тази причина е доста значимо страната ни вземе решение за плана от икономическа позиция . Тя добави, че Народното събрание не разполага с техническа експертиза, с цел да каже дали този риск е аргументиран и дали сходна инвестиция би имала възвръщаемост .

Според Радостина Славкова съществува риск и околната среда, който е обвързван с приключването на метан и замърсяването на въздуха. Тя подсети, че в Нидерландия неотдавна са взели решение да преустановят настоящо газово находище, защото намиращите се наоколо села са потърпевши от трусове и част къщите би трябвало да бъдат издигнати отначало.

По думите ѝ сега Европейския съюз води политика, която е ориентирана към декарбонизация , а Международната организация по енергетиката споделя, че към този момент не е стопански рентабилно да бъдат отваряни залежи. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР