Сонда, изпратена от НАСА, се удари преднамерено в астероид, за

...
Сонда, изпратена от НАСА, се удари преднамерено в астероид, за
Коментари Харесай

Сонда удари астероид в опит да промени траекторията му

Сонда, изпратена от НАСА, се удари предумишлено в метеорит, с цел да промени орбитата му - първи по рода си тест за експериментиране на способи за отбрана на Земята от евентуално рискови галактически обекти.

Стрелата порази задачата – сондата DART на НАСА уцели метеорита Диморфос. Това е историческо събитие – за пръв път се прави опит да се промени траекторията на галактически обект. DART е с размерите на вендиг автомат, който се намира на към 7 милиона благи от Земята. Ако нашата планета бъде ударена от Космоса, това може да значи краят на човечеството. Според учените от НАСА, в тази ситуация става дума за отбраната на планетата.

 
През идващите два месеца ще забележим дали в действителност сме трансформирали траекторията, това е втората ни цел. Първата беше да ударим метеорита. Сега става дума за премерване и анализиране на възможната смяна в траекторията на метеорита.
Елена Адамс – инженер от института „ Джонс Хопкинс “

Мисията е проектирана по метод, който не съставлява опасност за Земята от смяната в траекторията на метеорита. Обект с размерите на Диморфос (160 метра в диаметър) не е палач на планети, само че резултатът от рухването му въпреки всичко би бил по-голям от този на атомна бомба.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР