Сомалийците се борят да се справят с невиждани досега наводнения,

...
Сомалийците се борят да се справят с невиждани досега наводнения,
Коментари Харесай

Десетки загинали и хиляди в капан в „най-тежките наводнения от десетилетия“ в Сомалия

Сомалийците се борят да се оправят с невиждани до момента наводнения, които убиха десетки хора и принудиха стотици хиляди да изоставен домовете си след тях на рискови превалявания, които са погълнали огромна част от Източна Африка.

След дни на мощни порои минимум 29 души бяха убити и повече от 300 000 напуснаха домовете си в търсене на сигурност, сподели в сряда Националната организация за ръководство на бедствия на Сомалия (SoDMA), наричайки явлението най-тежкото от „ десетилетия “.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Изместване от изменението на климата: „ Едно от определящите провокации “ Смърт и изселване, когато наводненията удариха Източна Африка Изменението на климата „ дистопично бъдеще към този момент е тук “ Броят на починалите при пътна злополука в Кения нараства до 52 завършек на списъка

„ Това, което се случва през днешния ден, е най-лошото от десетилетия “, сподели Хасан Исе, ръководещ шеф на SoDMA.

„ Не помня такива наводнения през живота си “, сподели Мохамед Фарах, локален старейшина в град Байдоа, югозападна Сомалия. „ Хората не престават да се изтеглят, търсейки високо място. “

Екстремните дъждове съставляват ново предизвикателство за страната от Африканския рог, която към момента се бори с рекордна суша, която осакати селското стопанство и умъртви 43 000 души предходната година.

Сега сомалийските управляващи търсят хиляди, които може да са блокирани от наводненията. Най-малко 2400 души са били откъснати единствено в град Луук, откакто река Джуба излезе от крайбрежията си, предизвести Организация на обединените нации.

„ Нашите спонтанни убежища се отмиват. Сега липсват деца. Не знаем дали са мъртви или живи ”, сподели пред Ал Джазира Фадумо Абдулкадир, който е разселен от наводненията.


Регионален потоп

Наводнението в Сомалия е част от районен потоп, обвързван с продължаващите метеорологични модели, известни като Ел Ниньо и дипола на Индийския океан, които оказват въздействие върху повърхностните температури на океана и предизвикват рискови превалявания, споделят специалисти.

„ Въздействието на наводненията е доста по-лошо, тъй като почвата е толкоз повредена от невиждана скорошна суша – годините на спор и наличието на милицията Ал Шабаб също вършат построяването на отбрана против наводнения и устойчивостта по-сложни и скъпи “, сподели Назанин Мошири, климатичен анализатор в Международната спешна група.

Феноменът провокира ужас в прилежащите страни Кения и Етиопия.

В Кения проливни дъждове през уикенда убиха минимум 15 души, като в същото време унищожиха 97 хектара (240 акра) земеделска земя и унищожиха повече от 1000 животни, заяви Кенийското сдружение на Червения кръст в неделя.

Съобщава се също, че хиляди са разселени в сомалийския район на Етиопия заради продължаващите наводнения.

Учените споделят, че изменението на климата предизвиква по-интензивни и по-чести рискови метеорологични феномени, като Африканският рог е изключително уязвим.

„ Този ​​цикъл от наводнения и суша ще продължи. И ще виждаме от ден на ден и повече от това, в случай че не предприемем нещо в световен мащаб “, сподели пред Al Jazeera Кристоф Ходър, консултант по сигурността на климата в Програмата на Организация на обединените нации за околната среда.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР