Сомалия заяви, че неназована страна е помогнала да бъде планиран

...
Сомалия заяви, че неназована страна е помогнала да бъде планиран
Коментари Харесай

Сомалия обвини "чужда държава" за атентата с най-малко 90 жертви

Сомалия съобщи, че неназована страна е помогнала да бъде плануван съботният бомбен атентат в Могадишу, при който бяха убити минимум 90 души, и добави, че ще проверява нападението благодарение на непозната разследваща работа, съобщи " Ройтерс ".

" Чужда страна е възнамерявала всеобщото ликвидиране на сомалийци в Могадишу на 28 декември 2019 година ", се споделя в обява в " Туитър " от през днешния ден на Националната работа за разузнаване и сигурност (НСРС) на Сомалия.
НСРС съобщи, че при следствието си ще употребява помощ от неназована непозната разследваща организация.

Никой не е поел отговорност за нападението, което беше осъществено на претрупан надзорен пункт в Северозападно Могадишу. Кметът на сомалийската столица Омар Мухамуд обаче упрекна свързаната с " Ал Каида " ислямистка формация " Аш Шабаб ".

Групировката постоянно прави бомбени атентати, с цел да разклаща устоите на централното държавно управление в Сомалия, което се употребява с поддръжката на Организация на обединените нации и мироопазваща задача на Африканския съюз. Нападението с максимален брой жертви, за което са упреквани " Аш Шабаб ", беше през 2017 година, когато камион бомба се взриви до бензиновоз в Могадишу, при което починаха близо 600 души.

През последните години Сомалия се трансформира в сцена на военно и дипломатическо съревнование сред Турция и Катар от една страна и Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства от друга, отбелязва " Ройтерс ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР