Сомалия, държавата от Африканския рог е на ръба на втора

...
Сомалия, държавата от Африканския рог е на ръба на втора
Коментари Харесай

Сомалия е на ръба на катастрофа: Гладът надвисва над децата

Сомалия, страната от Африканския рог е на ръба на втора вълна от апетит за малко повече от десетилетие, защото претърпява най-тежката суша от 40 години насам, откакто несполучливите дъждовни сезони от края на 2020 година унищожиха реколтата и добитъка.
Времето за избавяне на човешки животи изтича,
предизвести Организация на обединените нации. От организацията приканиха донорите да допринесат повече за напъните за подкрепяне.

Ръководителят на филантропичната помощ на Организация на обединените нации Мартин Грифитс съобщи, че обстановката е по-лоша от глада през 2011 година, когато в страната са починали 260 000 души, повече от половината от които деца на възраст под шест години.

Помощта стига постепенно до Сомалия след закъсненията, породени от войната в Украйна, която докара и до повишение на разноските за превоз и незабавни доставки.



Мнозина обаче се притесняват, че помощта ще дойде прекомерно късно за най-малките жертви в страната като Садак. По данни на УНИЦЕФ, сред януари и юли тази година в центровете за хранене към този момент са починали към 730 деца.

В болница “Де Мартино ” в столицата Могадишу разтревожената майка на Садак Фадумо Дауд бди до леглото на дребното дете, от чието личице виси тръба за хранене, и се моли за знамение.

“Той е единственото ми дете и е доста болен, както виждате ”, споделя младата жена.
Климатичните бедствия от ден на ден
се трансформират в последните години в главен мотор на миграцията в Сомалия, която се бори също с брутално 15-годишно ислямистко въстание.

Всеки ден десетки хора се стичат в лагерите в Могадишу, основани за разселени фамилии.



Международният комитет за избавяне (IRC) с нестопанска цел ръководи седем центъра за опазване на здравето и хранене в столицата и покрайнините и, само че ресурсите му са мощно лимитирани, защото рецесията не демонстрира признаци на намаляване.

“Броят на новопристигналите се усили фрапантно от юни тази година ”, споделя служителката по въпросите на храненето в IRC Фаиса Али.

Повечето от децата се оказват недохранени, а броят им се е утроил от най-много 13 дневно през май до 40 в този момент.

Нуунай Адан Дуроу е майка на 10 деца, избягала от вкъщи си и пропътувала 300 км, с цел да откри здравна помощ за тригодишния си наследник Хасан Мохамед, чиито крака са подути заради тежко недохранване.

“През последните три години не сме събирали никаква годишна продукция поради неналичието на дъжд ”, показа Дуроу, описвайки по какъв начин е принудена да върви по два часа на ден, с цел да откри вода за фамилията си.



“Бяхме изправени пред ужасна обстановка ”, споделя 35-годишната жена, притискайки Хасан в прегръдките си, до момента в който двамата чакат здравна помощ в център на Международния комитет за бежанците в покрайнините на Могадишу.
200 000 души са застрашени от апетит до идващия месец
съгласно Организация на обединените нации, а към 1,5 милиона деца са изправени пред остро недохранване.

В болница “Де Мартино ” лекарката Фахмо Али споделя, че с всеки минал ден се появяват от ден на ден заболели и недохранени деца.

“Тези, които одобряваме тук, са най-тежките случаи с затруднения. Понякога тези, които сме лекували, се връщат в болничното заведение, откакто се разболеят още веднъж ”, сподели тя.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР