Солун каза /думата си/. Сега на ред е Атина да

...
Солун каза /думата си/. Сега на ред е Атина да
Коментари Харесай

В Момента: Атина Ври И Кипи! Невиждан Протест, Хората Скандират: Македония! Вижте Видео От Мястото!

" Солун сподели /думата си/. Сега на ред е Атина да извика: Македония е една и е гръцка ", обявиха уредниците на митинга във видеопризив, оповестен в обществените мрежи.

Огромно гръцко знаме, сложено на кран, се издига на площад " Синтагма ", където към този момент се събраха хиляди гърци. Те скандират националистически лозунги и декларират, че няма да има компромис в разногласието за името на Македония.

Нито един митинг против антикризисните ограничения в Гърция, нито един протест за финансовите проблеми на страната не съумя да събере толкоз доста гърци, колкото излязоха през днешния ден на митинг против включването на думата " Македония " в името на северната съседка, съобщи организация МИА.

Хиляди гърци от Атина и от цялата страна, фамилии с дребни деца, пенсионери, компании от млади момчета и девойки, свещеници, съвсем всички с гръцки флагове в ръце.

Флагчетата се продават на всяка крачка за 1, 2 или 5 евро според от размера.

Масовостта на митинга надмина упованията. Освен площад Синтагма, всички централни улици са изпълнени с народ. Тези, които не можаха да се доберат до Синтагма, взеха решение да наблюдават митинга от околните кафенета, които пък, готови за митинга, са обезпечили тв приемници.

Анализатори и публицисти в Гърция показват, че митингът стартира да придобива антиправителствен темперамент.

" Ципрас и Каменос разпродават Македония, да се насрочат избори ", пишеше на афиш, който носят няколко млади гърци, а най-честият девиз е " Македония е гръцка ", който беше главно мото и на митинга в Солун предишния месец.

" Това е обръщение за държавното управление, няма право и не трябва да договаря за името Македония ", споделя за МИА стара госпожа, пристигнала с приятелките си на Синтагма.

Сред жителите в центъра на Атина са и някогашният министър председател Андонис Самарас и депутати от опозиционната партия Нова народна власт.

Микис Теодоракис прикани за референдум в Гърция за името на Македония

Деветдесет и две годишният гръцки композитор Микис Теодоракис прикани за привикване на референдум в Гърция за името на Македония в изявлението си на огромния протестен протест в Атина, съобщи организация Франс прес.

" Македония е била, е и постоянно ще бъде гръцка ", съобщи композиторът пред множеството. На митинга участват 140 000 жители, пристигнали от цялата страна с 283 рейса, заяви гръцката полиция.

" Ако държавното управление счита да подпише съглашение за името, то би трябвало първо да попита гръцкия народ. Призовавам депутатите, които имат право да изискат референдум, да го сторят. През целия си живот се боря за единството на гръцкия народ. Трябва да се оправим с този огромен проблем единни ", сподели Теодоракис и добави, че " да защитаваш правата на своя народ не е шовинизъм, а национализъм ".

По отношение въпроса за името той подсети за решението от 1992 година на съвета на водачите на политическите партии, когато беше решено думата " Македония " да не попада в името.

" Всяко оттегляне от тази позиция ще има пагубни резултати за страната ", сподели Теодоракис. Той изрази увереност, че единствената цел на прилежащата страна, наричана в Гърция " Скопие ", е да разшири границите си с част от Гърция.

" Поколения скопяни са възпитавани с тази концепция ", счита той.

" Те желаят да се причислят към НАТО и Европейски Съюз с помощта на нашия личен избор, с цел да могат на следващия ден да ни заплашват от позиция на силата ", сподели още Теодоракис под възгласите на присъстващите на митинга.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР