Солун. България предложи експертна помощ за предприсъединителния процес на Албания

...
Солун. България предложи експертна помощ за предприсъединителния процес на Албания
Коментари Харесай

България ще подкрепя с експерти предприсъединителния процес на Албания и Република Македония

Солун. България предложи експертна помощ за предприсъединителния развой на Албания и Република Македония към участие в Европейския съюз. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в Солун, където взе участие в четвъртата четиристранна министерска среща на Албания, България, Гърция и Република Македония, оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи . Захариева прикани още всяка от четирите страни да излъчи посланик за връзка, който да координира осъществяването на решенията, признати в четиристранен формат.
„ Когато се видяхме през май т.г., се разбрахме нашите срещи да бъдат по-практични и да доведат до съответни резултати - с присъединяване на университетите, публицисти за взаимни пътувания в четирите страни, продан на млади дипломати ”, съобщи Захариева. Тя напомни и напъните, които постави България по време на своето Председателство на Съвета на Европейски Съюз за даването на зелена светлина за започване на договаряния за Албания и Република Македония, като посочи, че работата на българската дипломация за европейска вероятност на Западните Балкани продължава.
„ След Солун 2003 имаше София 2018 и се надявам да имаме Загреб 2020. Софийската декларация и Софийският дневен ред съдържат съответни оферти за съдействие сред 28-те страни членки и шестте страни от Западните Балкани, които желаят да се причислят ”, добави Захариева. Тя посочи и съответните области на съдействие, заложени от европейските водачи в София - сигурност, стопанска система, юноша, съгласуваност, цифровизация и добросъседски връзки.
По време на министерската среща в Солун участниците разискаха още редица районни въпроси като разговора Белград-Прищина и обстановката в Босна и Херцеговина след изборите.
Екатерина Захариева посочи полезността на тези формати и напомни, че точно в Солун е постигнала сделка със своя албански сътрудник Дитмир Бушати за признаването на българското малцинство в Албания.
На срещата Албания бе показана от заместник-министъра на външните работи Артемиса Драло, заместник-министъра на финансите и стопанската система Албана Шкурта, Гърция - от различния министър на външните работи Йоргос Катругалос и от различния министър на стопанската система и развиването Стергиос Пицорлас, Република Македония - от министъра на външните работи Никола Димитров.
На двустранна среща със своя сътрудник от Република Македония Никола Димитров българският първи посланик разиска съответните стъпки по използване на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни и съобщи, че в общ интерес е взаимната мултидисциплинарна комисия най-сетне да излезе с действителни резултати. Третото нейно съвещание ще се организира в София другата седмица. Захариева и Димитров разискаха идното осъществяване на взаимен бизнес конгрес и второ взаимно съвещание на държавните управления на двете страни след подписването на контракта.
Захариева организира и среща с различния министър на външните работи на Гърция Йоргос Катругалос, с който разиска редица аспекти на районното съдействие с акцент върху енергетиката. Двамата подчертаха значимостта от енергийна диверсификация на Балканите.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР