Солта е незаменима част от храненето. Тя присъства в почти

...
Солта е незаменима част от храненето. Тя присъства в почти
Коментари Харесай

Прекаляването със солта може да доведе до сериозни проблеми с костите

Солта е незаменима част от храненето . Тя участва в съвсем всяко ядене, с цел да го овкуси и да подчертае естествените му качества. Тялото ни се нуждае от сол, с цел да действа добре. Натриевият хлорид или елементарната трапезна сол работи като електролит, нужен за редица функционалности в организма. Но са нужни единствено напълно дребни количества сол, с цел да се възползваме от изгодите ѝ за организма. Прекомерните количества носят вреди на тялото.

Прекалената консумация на сол покачва кръвното налягане, затруднява работата на сърцето, провокира задържане на вода, което се отразява зле на бъбречната функционалност. Клетките задържат вода, издуват се и се основава причина за повишение на тежестта, трупане на мастна тъкан, поява на целулит.

Солта обаче има още едно евентуално нездравословно влияние. и то е ориентирано към костите. Здравето на костите е също толкоз значимо, колкото и това на сърцето и белите дробове. Без здрави кости тялото ни ще рухне. От положението на костите зависи значително и качеството на живот. Старите кости непрестанно се обновяват. Костното вещество се разгражда, а на негово място се синтезира ново и този развой протича непрекъснато, съгласно клиника Майо.

Лошото е, че за разлика от останалите тъкани, костите рядко демонстрират признаци на проблем, до момента в който не стане прекомерно късно. Ето за какво е значимо да сме фокусирани върху предварителната защита и здравето им, до момента в който към момента не се е появил проблем.

Ако в диетата си консумираме прекалено много сол, това може да се отрази на положението на костите . Натрият е минерал, който е значим за организма, само че в доста дребни дози. За да бъдат костите здрави и мощни е добре солта да се заобикаля и да се употребява в дребни количества.

Според American Bone Health, представен от healthdigest.com, прекалено много сол в храненето може да провокира голям брой здравословни проблеми, в това число и с костите. Солта се разгражда в организма до натрий и хлорид, които са двете ѝ съществени съставки.

Когато хлоридът е прекомерно доста в организма, бъбреците ви ще създадат всичко допустимо да отстранят, да „ изчистят “ хлорида от организма, като извлекат калций от костите ви, настоящ като обезвреждащ сътрудник. По този метод костите отслабват, стават по-чупливи и нежни. С течение на времето този развой може да докара до съществени проблеми с костната система .

Как да поддържате костите си здрави?

Има доста способи да се погрижите за костите си. Спазването на здравословна диета, бедна на добавени соли е един от най-хубавите избори. Така или другояче натрият може да се набави от доста други храни, тъй че вероятността да изпаднете в недостиг на този минерал е минимална. Дори да избягвате да осолявате храната си в допълнение, натрий има от кое място да си набавите.

Добавете повече потребни за костите храни. Сините сливи са един превъзходен образец. В тях се съдържа коктейл от скъпи за костите субстанции, като калий, калций, магнезий, витамин К, полифеноли. Всички зелени зеленчуци и плодове съдържат огромни количества витамин К, който е значим за синтеза на костно вещество.

Консумацията на протеини и доста зеленчуци, както и млечни артикули, доставя оптимални количества калций, който съгласно healthline.com е един от най-важните за костите минерали. Витамин D и витамин К способстват за усвояването на калция. Наблегнете и на храните, съдържащи тези витамини.

Правете постоянни извършения. Особено значими са силовите извършения и упражненията с тежести. Те укрепват мускулите и костите, вършат ги по-издръжливи и подтикват обновяването на клетките им.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР