Солта е много важна за живота и здравето. Солите имат

...
Солта е много важна за живота и здравето. Солите имат
Коментари Харесай

Ако ви се яде солено, може да имате някой от тези здравословни проблеми

Солта е доста значима за живота и здравето. Солите имат редица незаменими функционалности в организма, без които животът е невъобразим. Но постоянно не си даваме сметка какъв брой повече сол изяждаме, в сравнение с тялото ни има потребност. Свикнали сме да считаме, че захарта е най-големият ни зложелател, тъй като от нея пълнеем осезаемо. Докато скритите странични резултати от прекомерната консумация на сол могат да останат незабелязани задълго. Затова и нейният банкет в доста случаи се неглижира, пише  az-jenata.bg.

Във всяка храна се съдържа сол под някаква форма. В актуалната хранителна промишленост се прибавя сол с разнообразни цели – овкусяване, стабилизиране, консервиране. Ние самите прибавяме сол към ястията и печивата си. Замисляли ли сте се, че даже в обичаното ви фъстъчено масло се съдържа сол? В една супена лъжица фъстъчено масло се съдържат цели 70 мг натриева сол.

Според Американската сърдечна асоциация приблизително човек би трябвало да употребява не повече от 2 грама натриева сол дневно. Сега се пробвайте да си извършите сметката какъв брой повече от това предложено количество ядете. Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите пресмятат, че средностатистическият американец употребява по към 1000 мг сол повече от допустимото всеки ден.

Посягането към всевъзможни солени ястия, печива, закуски, пакетирани храни наред с домашно сготвената храна води до извънредно несъразмерна консумация на сол, която в дълготраен проект води до здравословни проблеми.

Какви са аргументите да ви се яде солено толкоз доста?

Стрес

Стресът и претоварването може съществено да повлияе на апетита. Той може да се промени в двете направления – както да ви се ядат разнообразни храни в огромни количества, по този начин и да изгубите предпочитание за хранене. Стресът заглушава сигналите за задоволеност, които мозъкът изпраща и изостря желанието за още. Най-често се покачва желанието за сладко, солено , тестено, пикантно.

Стресът може да повлияе и на надбъбречните жлези, като компрометира тяхната дарба да контролират натрия. Това може да докара до нараснал вкус за сол. Същите жлези са виновни и за производството на кортизол – хормон на напрежението.

Прекомерни тренировки и изпотяване

При интензивни извършения, които не престават прекомерно дълго или при щедро изпотяване тялото губи огромна част от солите си. Те са скъпи електролити, от които зависи качественият транспорт на импулси от нервната система към сърцето, мускулите и други значими тъкани в тялото.

В неявяване на натрий, калий, магнезий и други минерали, играещи роля на електролити, тази функционалност се нарушава. В някои случаи дефицитът на соли може да е рисков за живота. Обилното изпотяване и интензивните тренировки могат да намалят равнищата на сол в тялото, което да ви накара да жадувате за повече солени храни.

Умора, изтощеност

Ако не си почивате качествено през нощта и се преуморявате физически и умствено денем, това може да обърка механизмите на огладняване и задоволеност. Възможно е преумората да провокира мощен апетит без действително да сте гладни. Похапването на нещо солено и вкусно може да ви помогне да повишите настроението си посредством повишение на серотонина – хормонът на щастието.

В доста случаи мислим, че сме гладни, само че в действителност сме жадни. Помислете за метода си на хранене. Ако в него липсват задоволително плодове, зеленчуци, фибри, вода, това може да ви накара да посягате към солени храни, а в действителност да сте жадни, не гладни. Плодовете и зеленчуците са добър източник по едно и също време на вода и минерали.

Здравословен или хормонален проблем

Понякога гладът за солено в огромни количества може да има своето здравословно пояснение. Различни типове несъответствия в хормоните или здравословни проблеми могат да причинят предпочитание за солено.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР