Солски беше назначен на поста през март 2022 г. Министърът

...
Солски беше назначен на поста през март 2022 г. Министърът
Коментари Харесай

Разследват украинския аграрен министър за кражба на 2500 хектара държавна земя

Солски беше назначен на поста през март 2022 година Министърът и неговото ведомство отхвърлиха на " Ройтерс " коментар по случая, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) повдигна обвинявания против участници в корупционна скица, ръководена от настоящ министър, вследствие на която длъжностното лице е присвоило държавна земя с обща повърхност 2493 хектара , съобщи ТАСС.

Името на Солски не се загатва съответно, само че в известието е посочено, че става дума за някогашен ръководител на аграрната комисия във Върховната рада (парламента ). Солски заемаше този пост, преди през март 2022 година да стане министър на аграрната политика, оповестява украинският вестник " Страна ", представен от ТАСС.

" Бившият ръководител на аграрната комисия на Върховната рада и сегашен министър е изобличен за заграбване на държавна земя на стойност 291 млн. гривни (7,3 млн. долара) и опит за заграбване на земя на стойност още 190 млн. гривни (4,8 млн. долара) " , заяви НАБУ в своя канал в " Телеграм ". По настоящем на министъра и на други участници в незаконната скица са повдигнати обвинявания. "

Отбелязва се, че в интервала 2017-2021 година в незаконната група са взели участие и чиновници на държавния кадастър (Держгеокадастр), както и лица, които са направлявали активността им. Участниците в схемата са обезпечили унищожаването на документи, въз основа на които право на непрекъснато прилагане на земя в Сумска област са имали две държавни предприятия, след което държавният кадастър е прехвърлял парцелите в благосъстоятелност на авансово избрани лица с изискването земята да бъде трансферирана чартърен на частно земеделско стопанство.

Според в. " Страна " Солски е бил бизнес сътрудник на някогашния началник на украинската президентска канцелария Андрий Богдан.

Ако обвиняванията бъдат доказани, Солски ще бъде първият министър от държавното управление на президента Володимир Зеленски, разгласен за обвинен по дело за корупция, отбелязва Ройтерс
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР