Солидно повишение на цената на газа след шестмесечно постоянно понижаване,

...
Солидно повишение на цената на газа след шестмесечно постоянно понижаване,
Коментари Харесай

С над 15% по-скъп газ от септември предлага Булгаргаз

Солидно покачване на цената на газа след шестмесечно непрекъснато намаление, предложи държавната газова компания " Булгаргаз " на Комисията за енергийно и водно контролиране във вторник. В същото време публичният снабдител предвижда повишаване на суровината и през октомври.

Заявеното нарастване за идващия месец е 15.21 на 100 или цена от 21.51 лева /MВтч без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност за крайни доставчици на природен газ и за топлофикации. Поскъпването е с 2.84 лева по отношение на в този момент настоящата цена на синьото гориво.

" Увеличението се дължи на нарасналите с над 45% спотови цени на европейските газови пазари за интервала 1 - 10 август 2020 година, спрямо цените за юли 2020 година Спотовият съставен елемент е част от формулата, по която се образува доставната цена на природния газ ", показват от държавното сдружение.

Какво ще реши регулаторът ще зависи от финалните планове на доставчика съгласно борсовите цени в това число и на 31 август.

" Булгаргаз " излиза и с прогноза за октомврийската цена, която съгласно изчисленията на сдружението се чака да е с 1.886 на 100 по-висока по отношение на препоръчаната от тях септемврийска цена. Причината още веднъж е предстоящото покачване на борсовите цени, които обичайно при започване на отоплителния сезон се повишават.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР