Солиден ръст на активите и печалбата в банковия сектор у

...
Солиден ръст на активите и печалбата в банковия сектор у
Коментари Харесай

Банковият сектор у нас със солиден ръст на активите и печалбата

Солиден растеж на активите и облагата в банковия бранш у нас регистрират анализаторите на ОББ в макроикономическия си бюлетин за ноември, разяснявайки последните данни на Българската национална банка (БНБ) и Евростат.

Активите на банките през третото тримесечие на 2023 година са нарастнали с 4.0 милиарда лева (+2.5%) по отношение на второто тримесечие, достигайки 165.1 милиарда лева, като от тях заемите и задатъците заемат дял от 63.4%. В рамките на заемите и задатъците, заемите за семействата се усилиха с 1.5 милиарда лева (4.2%) или повече от два пъти по-значително спрямо тези за нефинансовите предприятия (фирмите), които набъбнаха със 711 млн. лева (1.5%)., сочат систематизираните данни от прегледа от ОББ.

„ Важна причина за изпреварващата динамичност при кредитирането на семействата бе задържането на лихвите. От друга страна, лихвите за компаниите реагираха на световната наклонност за повишаване, като среднопретеглената левова рента в този сегмент гладко се увеличи – от 2.7% през септември 2022 година на 3.8% година по-късно. “, разяснява основният икономист на ОББ, доктор Емил Калчев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР