Солидарността и милосърдието сближават хората и преодоляват граници, а думите

...
Солидарността и милосърдието сближават хората и преодоляват граници, а думите
Коментари Харесай

Гости от цял свят пристигнаха за XVII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми

Солидарността и милосърдието сближават хората и преодоляват граници, а думите от мотото „Агресия, кино, хуманност“ са диагнозата, лекарството и изцелението на нашето съвремие. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на XVII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми в СОК „Камчия“, който се организира под нейния патронаж.

В тридневния киномаратон на няколко подиуми ще бъдат показани 202 конкурсни ленти, определени след селекция от над 1800 кино лентата. Победителят ще получи Гран при – стъклена пластика, която дойде с ретро кабриолет DKW от 1938 година на тържествената гала за откриването на фестивала.

Уважиха я над 100 артисти, режисьори, кинодейци, политици и общественици от целия свят. „Днес, когато фанатици и осквернители на полезностите водят борба с природата на индивида и за мозъците на младежите, точно вие показвате посредством вашата работа, че човешкият живот няма цена и религия, която да оправдава гибелта пред живота“, обърна се към червенокръстците Илияна Йотова. Специална признателност тя насочи към Медицинския университет-Варна, който дружно с БЧК е уредник на фестивала.

„Ако не беше изключителния професионализъм на лекарите от университета и варненските лечебни заведения, нямаше да бъдат избавени доста човешки животи и нямаше да се върне вярата на доста фамилии, че след нещастията има кой да им помогне, да им подаде ръка“, сподели Йотова. „Само културата и изкуството ще ни дадат глътка въздух и опция да продължим напред“, поздрави участниците ректорът на МУ-Варна, проф. Красимир Иванов. А ръководителят на БЧК акад. Христо Григоров изрази увереност, че фестивалът ще продължи да се развива, защото киното може да сплоти всички българи в битката против експанзията.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР