Солидарни стопани даряват на фермери в засегнатите райони кози и

...
Солидарни стопани даряват на фермери в засегнатите райони кози и
Коментари Харесай

400 проби за чумата във Франция, за да потвърдят резултатите

Солидарни стопани подаряват на фермери в засегнатите региони кози и овце

Не би трябвало да се позволява транспортиране на животни отвън периметъра, означи министър Порожанов


Фермери ще дарят 150 животни от Перник и 80 от Кюстендил за хората в засегнатите от чумата по дребните преживни животни региони след карантинния интервал. Това стана ясно след среща на министъра на земеделието Румен Порожанов с животновъди.

“Вече има две – три умрели животни, преди да се евтаназират, има променена патология, съществуване на тази болест сигурно има ”, безапелационен бе земеделският министър. Над 6000 проби са взети досега от петте огнища на чума по овцете и козите в страната, а 400 от тях са изпратени за инспекция във Франция.

Стопаните от засегнатите региони към този момент са получили приблизително по 327 лева за животно под селекционен надзор, сподели министърът и добави, че ще се издават протоколи за форс мажор, с които стопаните да употребяват и поддръжка по линия на обвързаното подкрепяне и преходната национална помощ. Ще бъдат отпуснати и спомагателни помощи в размер на 40 лева, на животно за стопанства под забрана поради невъзможността да осъществят добитото мляко. Помощта “де минимис ” ще бъде в размер на 7 лева, макар че браншът упорства за 20 лева Животновъдите, обаче, желаят отплата и за избитите агънца и кочове.
 Има хора, които желаят 300 евро на животно, само че това няма по какъв начин да стане, съобщи Порожанов Има хора, които желаят 300 евро на животно, само че това няма по какъв начин да стане, съобщи Порожанов
“Има хора, които желаят 300 евро, само че това няма по какъв начин да стане. Ако тръгнете да купувате овца, такава цена няма. Искането за 20 лева де минимис значи 25 милиона лева повече за компенсации, които нямаме ”, сподели каза Порожанов. Проверка на цените за стадата в уеб сайтове за разгласи сподели, че цените варират сред 100 лева и 150 лева за кози и овце, с което част от браншът бе склонен.

Важно е да не се позволява транспортиране на животни отвън периметъра, с цел да се спре болестта, сподели министърът. “Никой не желае да ползва мощ, само че очевидно някой търси провокация. Изразяваме състрадание към стопаните за евтаназията. Включително с баба Дора говорихме и тя се помири за сумата ”, добави той. По думите му министерството ще наеме компания, която да измие и по-късно да дезинфекцира оборите на дребните стопанства с до 150 овце или кози.

Трифон Цветков, ръководител на Българския ветеринарен съюз разяснява, че заповедите, които са издадени, се оспорват, само че ограниченията, които са взети са съответни, бързи и своевременни. “Ако си спомняте за синия език, в продължение на месеци не се беше изяснило какво става и болестта се популяризира в цялата страна. А сега се взимат съответни ограничения. За всяко огнище има построена епизодична комисия, които непрекъснато преценят нещата. Към момента има проблем с реализиране на държавна помощ на местата ”, добави той. По думите му с транспорт на животни, това може да се популяризира, а последствията ще са огромни. “Задължението на ветеринарите е първо да лекуват, само че поради едно инфектирано животно, може да се рискува цялата продукция на страната ”, добави Цветков.

Според Румен Порожанов компенсациите, които фермерите са получили по сметки и в кметствата към този момент покриват цената на животните, които са евтаназирани и напомни, че ще изплатя 190 лева за овце и кози, а за тези по селекционен надзор ще получат най-малко 250 лева

Протест


Изливат мляко пред Министерски съвет


“Не успяхме да реализираме консенсус с министерството за увеличение на ставките за помощите. В сряда в 12 часа пред Министерски съвет фермери ще изливат млякото от козите си в символ на митинг ”. Това съобщи Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация след срещата в Министерството на земеделието и храните. Според него в митинга може да се включат 5000 фермери.

Браншът желае по 20 лв. помощ “де минимис ” (de minimis) и по-високи обезщетения за умъртвените животни поради чумата, защото предлаганата от министерството сума от 190 лева няма да покрие всички разноски на козевъдите и овчарите.

Правят барикади


БАБХ: Заповедите на шефа са законосъобразни


Ветеринарите изтеглени от Шарково и Крайново

Във връзка с изказванията, че заповедите и ограниченията за ограничение на огнищата с чума по дребните преживни животни са противозаконни, от Министерството на земеделието прецизираха: “Заповедите на изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните доктор Дамян Илиев са издадени законосъобразно, на съображение член 47, алинея 1 и 2, член 50, алинея 1, член 117 и член 126, алинея 1 от Закона за ветеринарномедицинската активност (ЗВД) ”.

“Екипите от ветеринари на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) са изтеглени от селата Шарково и Крайново, поради барикади и стачки от доброволци ”, обявиха от Съюза на ветеринарните лекари в България. Изпратените екипи няма по какъв начин да си свършат работата. Техниката за обеззаразяване е изтеглена от региона на ямболско поради похищения върху нея от недоволни жители. А станалата известна в обществените мрежи баба Дора продължава да чака евтаназията на стадото си кози. Засегнати са към 40 стопанства, а 4000 животни са евтаназирани до момента.

След изключителния Председателски съвет в Народно събрание


Социалистите настояха за оставки


Искането на Българска социалистическа партия било “ежедневно упражнение ”

 Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова
Има съображение за оставки. Да не си измиват ръцете с ръководителя на БАБХ. Той е най-ниската частица в цялата тази работа. Г-н Порожанов и премиер-министърът носят отговорност за всичко. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова във връзка ограниченията на държавното управление по отношение на чумата по овцете и козите в Бургаско и Ямболско.

След изключително свикания Председателски съвет в Народното събрание, Нинова изясни, че “мерките на държавното управление са несъответстващи ”.

От ГЕРБ отвърнаха, че ограниченията за битка със болестта са били наложителни и съответни.

“Опозицията си има систематичен метод, с цел да желае оставката на това държавно управление, тъй като тя желае да влезе през служебния вход и да ръководи ”, съобщи ръководителят на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов. Той изясни, че дейностите, които са подхващат против чумата по животните, целят да лимитират опцията страната ни да бъде пострадала в следващ интервал от време.

“Това за първи път се случва в Европа, дейностите бяха бързи. Ние решаваме по този начин и се опитахме да потвърдим на народните представители, че ограниченията са съответни ”, уточни пък вътрешният министър Валентин Радев.

Фермерка: Ще желая ексхумация


Мария Кехайова
ТРУД, Бургас

Фермерката от ямболското село Шарково Дойка Панайотова се закани през вчерашния ден, че ще желае ексхумация на овцете си. Причината – ветеринарят на селото є споделил, че 31 бройки животни не є излизат. Стопанката имала 800 глави добитък, които гледала във плантация край селото. Всички те били загробени поради пламналата болест от чума по добитъка.

“Обвиняват ме надали не, че тези 31 животни са били заболели и аз скрито съм ги заровила, откакто са умрели. Или пък в нерегламентирана търговия. Това не е правилно. Нека ги преброят още веднъж ”, изяснява фермерката.

Панайотова описа, че да умъртвят животни в селото пристигнали доста ветеринари – най-малко 20. От тях в Шарково познати били единствено двама – локалните доктори.

В другия регион на Странджа – в село Кости, откъдето потегли първото огнище, фермерът Венко Георгиев сподели, че в сряда ще чакат представителите на Европейска комисия и в случай че те дойдат, няма да могат да се включат в митинга на жълтите павета.

Полицията: Няма засечено придвижване на животни


Няма засечено придвижване на животни от оповестените рискови региони с огнища на чума към други в страната. Това съобщи за “Труд ” старши комисар Калоян Калоянов, шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи в Бургас. Областният шеф на Бургаска област Вълчо Чолаков изясни, че при селата Факия и Момина Църква, които са в 3 километровата зона на огнищата, са построени пунктове. Там дежурят служители на реда и специалисти от Агенцията по храните, които наблюдават да няма коли, пренасящи животни, месо и млечни продук­ти.

Полицаи ревизират на проходите Шипка и Хаинбоаз за транспорт на инфектирани животни. От през вчерашния ден е въведено непрекъснато полицейско наличие на проходите Шипка и Хаинбоаз. Министерство на вътрешните работи прави инспекции за да не се позволява транспортиране на инфектирани и евентуално рискови животни от Южна към Северна България.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР