Солидарна вноска на свръхпечалбите, отпадане на част от намалената ставка

...
Солидарна вноска на свръхпечалбите, отпадане на част от намалената ставка
Коментари Харесай

МФ представи предлаганите промени в данъчните закони frognews.bg

Солидарна вноска на " свръхпечалбите ", отпадане на част от понижената ставка за Данък добавена стойност и понижаване на прага на заплащанията в кеш – това са единствено част от измененията в данъчните закони, оповестени за публично разискване от Министерството на финансите.

 

Предлага се новите текстове да влязат в действие от 1-ви юли. Намалената Данък добавена стойност ставка за ресторантьорските и кетъринг услугите, проведените екскурзии и използването на спортни уреди, ще отпадне на 30 юни. Те употребяват данък от 9 вместо 20 на 100.

 

От Министерството на финансите напомнят, че това са краткотрайни ограничения, въведени поради рецесията с Covid-19.

 

Солидарната вноска от свръхпечалбите за втората половина от годината е аргументирана с влошеното бюджетно салдо и евентуалната заплаха от процедура по свръхдефицит, както и от увеличение на дълга.

 

С други промени се уголемява обсегът на акциза върху изделията за пушене, като се прибавят избрани типове течности за електронни цигари.

 

" За интервала 2020-2022 година страната е предоставила 11,2 милиарда лв. под формата на помощи, обезщетения и понижени данъчни ставки - от тях помощи и обезщетения на бизнеса, свързани с пандемията Covid-19,  енергийната рецесия и военните дейности в Украйна са общо в размер на 10,3 милиарда лева, както и 908,7 млн. лева загуба за бюджета в резултат на понижени Данък добавена стойност ставки, освобождавания от облагане с данък ", оповестяват от Министерството на финансите.

 

Промени се вършат в Закона за хазарта, както и в Закона за налога върху приходите на физическите лица.

 

Също по този начин се предлага понижаване на половина на сумата за заплащания брой – сега тя е 10 000 лв., а настояването на финансовото министерство е тя да е 5 000 лв.. Целта е да се ограничи сивият бранш.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР