Солени предястия с изискан вкус - най-доброто допълнение към бутилка

...
Солени предястия с изискан вкус - най-доброто допълнение към бутилка
Коментари Харесай

Тортия с аспержи

Солени предястия с изтънчен усет - най-хубавото допълнение към бутилка изстудено бяло вино

Необходими Продукти

● яйца - 4 бр. L
● аспержи - 400 г, тънки, зелени
● свеж чесън - 4 стръка
● сол - на усет
● зехтин - към 110 мл

Начин на подготвяне

Измийте добре под течаща вода аспержите и отчупете жилавата част в основата. Нарежете ги на едри късчета от по 2-2.5 см.

Пресния чесън обелете от по-твърдия външен пласт и нарежете на същите по величина късчета.

В тиган с диаметър 18-20 см загрейте зехтина на междинен огън и сложете зеленчуците. Гответе ги към 8-10 минути, бъркайки понякога. Трябва да омекнат, само че не да покафеняват.

Отцедете добре и запазете мазнината, част от нея ще използваме, а останалата не изхвърляйте - зехтинът се е ароматизирал от чесъна и аспержите и може да бъде чудесна добавка към друго ядене.

Оставете зеленчуците да се поохладят и в бездънен съд разбийте яйцата. Аз употребявам огромни, размер L или XL, само че в случай че вашите са по-малки сложете повече на брой -5 или даже 6.

Сложете аспержите и чесъна при яйцата, разбъркайте ги добре и подправете със сол на усет.

Сложете същия тиган с мъничко от мазнината на слаб до междинен огън и изсипете сместа, като заравните във форма на палачинка. Печете към 5 минути и повдигайте благодарение на тънка шпатула, с цел да контролирате до каква степен е запечена тортията.

Когато е подготвена от едната страна, обърнете от другата. Това става, като захлупите с паница по-голяма от диаметъра на тигана и обърнете тортията на нея, а след това деликатно плъзнете назад в тигана (ако в средата е още течна, не се тревожете, просто действайте бързо, с цел да не се разтече доста яйцето). Увеличете малко огъня и запечете за 2 минути.

Сервирайте като предястие с компания от чаша хубаво вино.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР