Соларната сонда Паркър на НАСА се превърна в първия космически

...
Соларната сонда Паркър на НАСА се превърна в първия космически
Коментари Харесай

Гигантски скок: космически апарат на НАСА навлезе в атмосферата на Слънцето

Соларната сонда " Паркър " на НАСА се трансформира в първия галактически транспортен съд, който навлезе в атмосферата на Слънцето . Това оповестиха от американската галактическа организация, осведоми ДПА.

Сондата е прелетяла през короната на Слънцето, горната атмосфера на звездата, вземайки проби от частици и магнитни полета там, прецизираха от НАСА, наричайки значимото събитие " един великански скок за науката за Слънцето ".

" Докосването на Слънцето от слънчевата сонда на " Паркър " е колосален миг за науката за Слънцето и в действителност незабравим героизъм ", посочи Томас Зурбухен от дирекция " Научни задачи " на НАСА.

" Това значимо събитие освен ни дава по-задълбочени прозрения за еволюцията на нашето Слънце и неговото влияние върху нашата Слънчева система, само че всичко, което научаваме за нашата лична звезда, също ни учи повече за звездите в останалата част от Вселената ", добави Зурбухен.

Космическата организация уточни, че " Паркър " е намерила верните условия във връзка с магнитното поле и частиците, с цел да навлезе в слънчевата атмосфера на 18,8 слънчеви радиуса (около 1,3 млн. километра) над слънчевата повърхнина по време на осмия си полет около Слънцето на 28 април, като прекосяването е траяло няколко часа.

" Напълно чакахме, че рано или късно ще се срещнем с короната най-малко за къс интервал от време ", означи Джъстин Каспър, водещ създател на нова публикация за значимото събитие, оповестена във Physical Review Letters.

" Но е доста вълнуващо, че към този момент я достигнахме ", акцентира той.

Тъй като сондата продължава да се доближава спираловидно към Слънцето, тя в последна сметка ще се приближи до 8,86 слънчеви радиуса от повърхността, допълниха от НАСА. Следващото ѝ прехвръкване по-близо до Слънцето, планувано за януари 2022 година, евентуално ще води " Паркър " още веднъж в короната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР