Соларната индустрия в Европа ще има нужда от няколкостотин хиляди

...
Соларната индустрия в Европа ще има нужда от няколкостотин хиляди
Коментари Харесай

Соларната индустрия в Европа ще има нужда от стотици хиляди квалифицирани служители в следващите години

Соларната промишленост в Европа ще има потребност от няколкостотин хиляди квалифицирани служащи през идващите няколко години, с цел да продължи да се развива, демонстрира отчет, представен от ДПА.

Според разбора на авторитетната европейска бизнес организация " Солар Пауър Юръп " (Solar Power Europe - SPE) в Европейски Съюз секторът е основал еквивалента на 648 000 работни места на цялостно работно време до предходната година, най-много в дейностите, свързани с инсталирането и монтажа.

Оценката на SPE е, че " в случай че взривът на слънчевата сила продължи " до 2027 година, ще са нужни общо 1,2 млн. служащи или съвсем два пъти повече от броя им през 2023 година Най-голямо търсене на квалифицирани служащи има в Германия се показва още в отчета, съобщи Българска телеграфна агенция.

Сред другите служащи най-голяма е потребността от строителни служащи за монтаж, както и от проектанти и електроинженери. SPE е основана в Брюксел и е европейска неправителствена асоциация представляваща 300 компании и национални асоциации.

Соларната промишленост е загрижена, че неналичието на квалифицирани служащи може да се трансформира в спънка за бързия напредък.

" Твърде малко чиновници във ВЕИ бранша значи, че не могат да бъдат осъществени задоволително планове ", сподели Санда Божич, управител човешки запаси в " БайВа " (BayWa) - огромен разработчик на планове за слънчеви централи с клонове в 31 страни и централа в Мюнхен.

Миналата година, съгласно отчета на SPE, Полша е имала най-вече чиновници, заети в бранша на слънчевата сила, с малко под 147 000 еквивалента на цялостен работен ден, следвана от Испания със 103 000 и Германия с малко под 96 000.

Но съгласно асоциацията това скоро ще се промени - в Германия откривателите чакат да има повече от 210 000 еквивалента на цялостен работен ден през 2027 г.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР