Софтуерният сектор остава лидер по брой работни места в ИТ

...
Софтуерният сектор остава лидер по брой работни места в ИТ
Коментари Харесай

Кризата забави темпа на наемане в софтуерния сектор


Софтуерният бранш остава водач по брой работни места в ИТ бранша
(снимка: CC0 Public Domain)

Работните места в софтуерния бизнес в България не престават да се усилват, без значение от пандемията и рецесията през 2020 година. Но темповете към този момент са други, сочи нов отчет на анализаторската компания CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Големите софтуерни компании в България не престават да усилват заетите трагично. 285% е растежът на работните места за последните 10 години в новите водачи на пазара на труда, съгласно данните от.

През 2020 година дребният и междинен софтуерен бизнес в България несъмнено изпита напрежение във връзка с фрагментите. Но предприятията от тази категория остават водач като общ дял в чиновниците в бранша.

И петте най-големи работодатели в софтуерния бизнес в страната се движат в диапазона на 1000 чиновници на трудов контракт. Но преди 10 години нито един от тях не е имал над 400 работни места, разяснява CBN.

В конкуренцията за фрагменти една българска компания съумява да се подреди измежду Топ 5 най-бързо растящи работодатели в софтуерния бизнес в страната. Що се отнася до у нас, в рецесията те продължиха да наемат хора и да усилват платените налози в хазната.

Собственици от 40 страни са в софтуерния бизнес в страната. Четири от Топ 5 са от огромната международна Г7, а петата несъмнено е изгряваща европейска звезда за българските софтуерни фрагменти и е изненада за водещите страни.

Характерни за петте най-големи американски софтуерни компании-работодатели в България са високите стандарти, супер високите приходи и увеличаващите се платени налози, сочи анализът.

А от петте най-големи софтуерни работодатели с българска благосъстоятелност четири са като „ истории на триумфа за умни хора в България на 21 век ”, споделят от CBN. Наличието на държавна компания измежду тях се изяснява с смяната на политиката за вложения в страната по Закон за обществените поръчки през 2020 година, която настъпи за първи път след 20 години.

Експортно-ориентираните софтуерни компании несъмнено се усещат в свои води в България. Доминират от дълго време със „ смущаващо висок дял в работната мощ ”, съгласно CBN. А рецесията не ги е подминала напълно, въпреки и по чудноват метод.

Софтуерния бизнес, насочен към, несъмнено е притиснат, като разследване от платежоспособното вътрешно търсене, неналичието на поръчки към тях и парадигмата в дигитализацията на страната. Но и този сегмент продължава да пораства.

Трудна е топката и за интеграторите на бизнес програмен продукт. Където има построени същински колективи – мениджърите и притежателите държат на хората си, те им се отблагодаряват всекидневно, разясняват анализаторите.

На държавно равнище, мярката 60/40 донесе и Covid-19 дотации в софтуерния бизнес през 2020 година Това имаше лимитирано въздействие като брой работни места, само че въпреки всичко е помощ, отбелязва CBN.

Първото тримесечие на 2021 година задмина една нова петцифрена кота в броя на работните места в софтуерния бранш. Динамиката е толкоз огромна, че евентуално ще сложи бранша като номер едно по растеж на чиновниците, предвиждат анализаторите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР