Софтуерен проблем забави противогрипната ваксинация на хората, навършили 65 години.

...
Софтуерен проблем забави противогрипната ваксинация на хората, навършили 65 години.
Коментари Харесай

Лични лекари отлагат имунизации срещу грип заради софтуерна грешка

Софтуерен проблем забави противогрипната имунизация на хората, навършили 65 години. За тази година страната е осигурила безвъзмездни ваксини против грип за 370 хиляди души, само че персоналните им лекари алармират за неспособност да записват имунизацията в здравната осведомителна система.

При лекар Михаил Михов, деклариралите предпочитание да се имунизират пациенти са над 100. Той получава противогрипните ваксини още в четвъртък, само че не може да ги сложи. Компютърната системата не разрешава хората да бъдат ваксинирани.

„ Системата дава неточност за разминаване на някакви кодове. Това са механически елементи, само че самата ваксина не може да бъде въведена в системата и не може да бъде регистрирана “, сподели лекар Михов.

От Информационно обслужване, които дават отговор за системата, декларират, че казусът е от актуализацията на софтуера при някои от лекарите.

След координиране сред НЗОК, Министерство на здравеопазването и екипа на „ Информационно обслужване “, правилният код на имунизацията Influvac Tetra е изменен в НЗИС Националната здравноинформационна система, предава БТВ. Всички разработчици на медицински програмен продукт са известени за осъществената актуализация на номенклатурите на лекарствените артикули.

Лекарите, които не чакат актуализация на софтуера, към този момент правят имунизации. До момента 2 700 възрастни са се ваксинирали.

Междувременно близо 300 нови случая на COVID-19 са доказани у нас за последното денонощие. 14-дневната заболеваемост у нас продължава да се повишава, демонстрират данните на единния информативен портал. С дейна коронавирусна зараза са петдесет и един на всеки 100 хиляди души. На този декор интензивно тече имунизацията против вируса и против сезонните грипни варианти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР