Софтуерът на машините за гласуване на вота на 29-и октомври

...
Софтуерът на машините за гласуване на вота на 29-и октомври
Коментари Харесай

Готов е софтуерът на машините за гласуване

Софтуерът на машините за гласоподаване на вота на 29-и октомври към този момент е подготвен. Това стана, откакто в Министерството на електронното ръководство завърши процесa по неговото създаване. Процедурата е минала сполучливо, сподели основният секретар на министерството Aнгел Петров.

Машините имат и по този начин наречения „ хеш код “, който ще важи за всички към 12 000 устройства за гласоподаване.

" На всички машини се прави контролна сума. Тази контролна сума демонстрира, че даден програмен продукт е еднакъв със софтуера, който е конфигуриран на съответната машина., т.е. съпоставя версията на софтуера, който се употребява при инсталирането на всичките машини. Ако има дадена машина, която продуцира друга такава контролна сума, очевидно в нея има някаква интервенция и тя не е конфигурирана със същия инсталационен код. Не можем да кажем, че е подправен. Във всички случаи тя може да конфигурирана, само че да е претърпяла някаква интервенция ", уточни Ангел Петров, предава БНР. 

Главният секретар Ангел Петров увери, че няма проблеми с връзката с Централната изборна комисия, откакто по-рано денем организация БГНЕС заяви, че министерството е писало на ЦИК по четири точки, свързани с работата на машините.

" В процеса на засвидетелствуване ние интензивно споделяме с ЦИК по отношение на удостоверяването на машините за гласоподаване, в това число във връзка с построяването на системата за видеонаблюдение. Ние всеки ден с тях изпращаме писма. Напълно погрешно е изказванието, че сме разкрили някакви проблеми към сегашния миг във връзка с машините. Продължаваме удостоверяването. Комуникацията е всекидневна. ежедневно пожелаваме и получаваме съответните документи, нужни в процеса на удостоверяването на машините за гласоподаване ".

Заместник-председателя и представител на ЦИК Росица Матева също уточни, че няма проблем с връзката с министерството.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР