Софтуерът на машините за гласуване е напълно готов за изборите

...
Софтуерът на машините за гласуване е напълно готов за изборите
Коментари Харесай

Приключи довереното изграждане на софтуера на машините за гласуване


Софтуерът на машините за гласоподаване е изцяло подготвен за изборите на 2 април
(снимка: CC0 Public Domain)

Процесът по доверено създаване на изходния код, който ще бъде конфигуриран на машините за гласоподаване за вота на 2 април, завърши сполучливо. Довереното създаване се извърши от специалисти на ЦИК и изпълнителя на публичната поръчка – „ Сиела Норма ” АД, в наличието на представители на политическите партии .

За гарантиране на сигурността на софтуера на всяка машина, той се заключва с ключове, които се съхраняват в ЦИК, като отключването му е само допустимо със същите ключове, прецизираха от Министерство на електронното ръководство.
още по темата
След серия от процеси, сполучливо беше генериран и хеш кодът за машините, който следва да бъде еднакъв за всички устройства за гласоподаване.

След практикуване на вота, хеш кодът се изписва и върху отпечатана електронна бюлетина на гласоподавателя, като наложително той би трябвало да съответствува с кода, разгласен от ЦИК и МЕУ. Именно това подсигурява, че софтуерът на машината е еднакъв с този, който е заверен от Министерството на електронното ръководство.

За гласоподавателя, това значи, че може да ревизира дали машината, на която гласоподава, е с верния програмен продукт или не, като съпостави генерирания през днешния ден хеш код с този, издаван от машината, на която гласоподава в изборния ден. Тази мярка е ориентирана към повишение доверието в средствата за машинно гласоподаване.

В понеделник, 27 март 2023 година, от 10 ч. в предпазена среда Министерство на електронното ръководство ще даде достъп до изходния код на машините. Достъп ще имат представителите на записаните за присъединяване в изборите за народни представители на 2 април 2023 година партии и обединения.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР