Софроний Врачански, известен и със светското си имепоп Стойко Владиславов,

...
Софроний Врачански, известен и със светското си имепоп Стойко Владиславов,
Коментари Харесай

Българската православна църква почита Свети Софроний Врачански

Софроний Врачански, прочут и със светското си имепоп Стойко Владиславов, а по-късноВрачански свещеник, е български народенбудител,духовники пръв почитател на делото наСв. Паисий Хилендарски. В началото на 19 век той е одобряван от съветското и румънското държавно управление за главен представител на българската общественост.

Автор е на сборника„ Неделник “– първата печатна книга на новобългарски език. Канонизиран е засветецотБългарската православна църквас писмен акт на патриархКирилпрез1964година.

Памет на светия наш отец Софроний Премъдри, патриарх Иерусалимски:

Свети Софроний, самото име на който значи непорочие, се родил в Дамаскот благочестиви и целомъдрени родители; те били именити жители и се казвали Плинтос и Мира. От ранна възраст блаженият Софроний живеел според своето име, обичайки духовната и външната премъдрост и пазейки девствената си непорочност още от утробата на майка си; тези две добродетели, духовната премъдрост и девствената непорочност, се назовават целомъдрие; по този начин, по думите на свети Иоан Лествичник, целомъдрието е общо наименование за всички добродетели; и целомъдреният Софроний усърдно усвоявал всички тях. Най-напред изучил външнатафилософия, поради което бил наименуван софист, т.е. всемъдър. Вонези времена това наименование било доста почетно и се давало на известни философи, да вземем за пример Ливаний Софист, прочут на свети Василий Велики.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР