Софокис Скорцанитис е най-тежкият професионален баскетболист в историята. В последния

...
Софокис Скорцанитис е най-тежкият професионален баскетболист в историята. В последния
Коментари Харесай

Феноменът Софо: На 15 тежеше 140 кг, развинти Щатите на световно и се сби с цяла агитка

Софокис Скорцанитис е най-тежкият професионален баскетболист в историята. В последния му клуб Йоникос кантарът удари 181 кг. Това е с 11 повече от Оливър Милър (170 кг) и 18 над Шакил О'Нийл (163 кг), които съгласно Sportster, Fadeaway World, Clutch и други са на първите две места в класацията по тегло. Един от прякорите на Софо е Бейби Шак, само че би трябвало да помислим деликатно кой е " по-малкият " от двамата големи играчи.

Наднорменото тегло постоянно е било проблем за гърка. Като дете не има намерение да се занимава с баскетбол и избира шаха. Родителите му обаче упорстват да се ориентира към екипен спорт с топка. Футбол? Едва ли. Баскетболната вероятност пред колоса е много по-ярка.

Между другото, бащата на Скорцанитис е грък, а майка му - камерунка. Така че не трябва да се изненадвате от цвета на кожата му. На 15-годишна възраст Скорцанитис минава в солунския Ираклис. По това време тежестта му към този момент доближава внушителните 140 кг, само че компенсира с просветеност в играта и много положително придвижване за габаритите си. Играе в действителност ужасно и това принуждава скаутите да си затворят очите за проблемите със затлъстяването, които има Големия Софо.

През 2003 година 18-годишният Скорцанитис е определен от Лос Анджелис Клипърс под номер 34 в драфта на НБА. Центърът обаче по този начин и не стига до лигата на Извънземните и остава в родината си. През 2005 Софокис подписва с гранда Олимпиакос, а в дебютния си сезон в Евролигата се отличава с 12 точки и 4,9 битки приблизително на мач.

След това идва и един от най-емблематичните моменти в кариерата му. На полуфиналите на Световното състезание през 2006 година гръцкият народен тим сензационно побеждава Съединени американски щати със 101:95. В състава на янките са ЛеБрон Джеймс, Дуейн Уейд, Крис Пол, Кармело Антъни и Крис Бош, само че пък елините имат Софо! Скорцанитис отбелязва 14 точки и е един от героите за южните ни съседи дружно с именития Василис Спанулис (22 точки) и Димитрис Диамантидис (12).

За страдание на финала Софо и компания за разрушени от мощната Испания (47:70), водена от Пау Гасол. Гръцкият център обаче притегля международно внимание, в това число и на именития състезател, с който постоянно го съпоставят.

" Видях този пич. Беше страховит! ", прави оценка представянето на Софокис великият Шакил О'Нийл. Теглото му обаче продължава да пораства и шефовете на Олимпиакос вписват уговорка в контракта му, съгласно която не би трябвало да минава 157 кг. През 2010 обаче Софо се отпуска съществено и стига до невъобразимите 175 кг. Възвръща тежестта си в по-нормални граници, само че към този момент като състезател на Макаби (Тел Авив).

Периодът в Израел е най-успешният в клубната кариера на Скорцанитис. През 2011 година той влиза в идеалния тим на сезона в Евролигата с 13 точки и 4,1 битки на мач. А през 2014 Софо оказва помощ на Макаби да завоюва купата - единствена за израелците през последното десетилетие. Скорцанитис получава голямо самопризнание на континента, а почитателите на Макаби го избират за номер 1 на клуба за интервала 2010-2020 година.

Приближвайки 30-те, харизматичният баскетболист стартира да смъква равнището и да повишава тежестта. След като минава през колоси като Олимпиакос, Макаби, Панатинайкос и Цървена звезда, Софокис слиза крачка надолу с клубове като ПАОК, Трикала и Йоникос. В последния Големия Софо пропуща дълго време поради травма, а когато се завръща на игрището, е 181 кг! Абсолютен връх.

Сега Скорцанитис е на 35 години и кариерата му публично не е завършила. Пандемията на ковид просто я сложи на пауза. Теглото му е отвън всевъзможни правила, само че това не значи, че някой по-нискоразреден гръцки клуб би се отказал от услугите му. Но дори и да не се случи, Софо направи доста за баскетбола и ще има повече време да се посвети на фамилията си - брачната половинка си Ирен и двете си деца.

Жената на баскетболиста оказва голямо въздействие върху Софо, който в младостта си се слави като скандалджия. В едно дерби на Макаби против Апоел даже нахлува на трибуните да се бие със ентусиасти на съперника, които го наскърбяват през целия мач.

Но това е в предишното. Всеки бърка - някои повече. Въпреки всичко баскетболният свят постоянно ще помни Скорцанитис като наивник, който обожаваше играта и летеше на паркета макар тежкия товар, който бе заставен да носи.

Webcafe.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР