Софийският зоопарк има нов рядък и атрактивен вид примати в

...
Софийският зоопарк има нов рядък и атрактивен вид примати в
Коментари Харесай

За пръв път у нас: Двойка гибони сиаманги са новата атракция на Софийския зоопарк

Софийският зоопарк има нов необичаен и атрактивен тип примати в своята зооколекция – двойка гибони сиаманги. Сиамангите са човекоподобни маймуни. До този миг в България в нито един зоопарк не е бил представян и отглеждан този тип маймуни. Зоологическата градина ги получи със специфичното позволение на координатора на Европейската стратегия за застрашени типове за сиамангите , тъй като са изпълнени всички условия за развъждането им, след огромната реорганизация на бранш „ Примати “.

Софийският зоопарк сега предлага най-хубавите условия за развъждане на гибони на Балканския полуостров. Освен двойката сиаманги, в комплекс 3 на бранш „ Примати “ се отглеждат и двойка белоръки гибони.



Д вата сиаманга идват от разнообразни зоопаркове . Мъжкият сиаманг Пико е роден на 20 ноември 2013 година и е пристигнал  от Парк де Бранфере , Франция. Неговата партньорка Блу е родена на 30 септември 2014 г и идва от Зоопарк Атика в Гърция. И двете животни са спокойни и отзивчиви и след къс интервал на акомодация към този момент се усещат прелестно в новия си необятен и добре обзаведен дом. Те се схващат отлично и към този момент се държат като същинска двойка. Любимите лакомства на Блу и Пико са плодове като банани и ябълки, само че главната им храна е спанак, салати и специфични гранули за примати. 

Посетителите на зоопарка могат да ги видят в просторното им външно заграждение в постройка „ Маймуни 3 “ , която неотдавна отвори и вътрешната си, актуализирана зала за гости.

Сиамангите са в категория „ Застрашен тип “ в Световната алена книга. Те имат стеснен ареал и населяват единствено тропическите гори на о-в Суматра и на Малайския полуостров. В природата съществени закани за популацията им са загубата и фрагментацията на местообитанията заради изсичането на горите и бракониерството. Зоологическите градини имат значима роля за опазването на биоразнообразието. Софийският зоопарк взе участие интензивно в разнообразни консервационни стратегии, като отглежда, развъжда и показва на публиката  редки и застрашени типове от целия свят.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР