Софийският университет увеличи заплатите на преподаватели и служители със задна

...
Софийският университет увеличи заплатите на преподаватели и служители със задна
Коментари Харесай

Софийският университет увеличи заплатите и добавките за ръководството си |

Софийският университет усили заплатите на преподаватели и чиновници със задна дата, считано от 1 януари 2020 година. Увеличени са и спомагателните хонорари за осъществяване на управителни функционалности, каквито получават ректорът, деканите и други

Решенията са от съвещание на Академичния съвет на 16 септември, с протокол от което OFFNews разполага. Журналистите са възпрепятствани да участват на съвещанията, тъй като достъпът на външни лица до Ректората е неразрешен до 31 декември, според заповед на ректора по отношение на Коронавирус рецесията.

Средният % на нарастване за 2020 година за университета е 7,95%, за университетския състав – 10,45%, за централната университетска администрация – 5,83%, за администрацията на факултетите – 6,31%, в департаментите и в обслужващите звена – 4,12%, оповестиха от СУ в отговор на въпроси на OFFNews по отношение на решенията на Апелативен съд.

Така най-ниската съществена заплата се усилва от 560 лева на 610 лева, колкото е минималната работна заплата за страната, на която са назначени портиери, чистачи, техници, механически реализатори и сътрудници, уредници, служащи ремонт и поддръжка здания, админи общежития, домакини, общи служащи и други Най-високата съществена работна заплата и преди нарастването (2000 лева.) и след него (2100) лева получава основният управител (5% увеличение).

Увеличенията за януари и февруари са платени със септемврийската заплата, за март и април - с октомврийската, за май и юни - с декемврийската. През януари преподаватели и чиновници ще получат нарастването за юли и август, през февруари 2021 година - за септември 2020 година

На въпроса ни за какво решеното през септември нарастване влиза в действие със задна дата от 1 януари от СУ дават отговор: " От 2016 година насам възнагражденията за другите длъжности в Университета се усилват годишно въпреки и с малко. Независимо по кое време се взима решението за това, нормално нарастването влиза в действие със задна дата от 1 януари на съответната година ".

По мотив нужния запас за и обезпечаването му както за 2020-а, по този начин и за 2021 година, от Университета пишат:

" Ежегодните нараствания на възнагражденията са вероятни с помощта на растежа на прехвърлянията, който се дължи на нарастване на каузи от дотацията, който зависи от качеството на образованието. Споразумението сред управлението на Университета и синдикатите е половината от годишното нарастване на дотацията да се употребява за повишение на размера на възнагражденията и тази спогодба се съблюдава към този момент пета година. Ръстът на прехвърлянето от държавния бюжет през 2020 година по отношение на 2019 година по Закона за държавния бюджет е 7 445 100 лева (73 565 500 лева за 2020 година по отношение на 66 120 400 лева през 2019). Дори прехвърлянията за идващите години да се запазят на равнището от 2020 година, средствата ще са задоволителни да покрият увеличените размери на работните заплати ".

Допълнителните хонорари в СУ станаха обект на рецензия от министъра на образованието Красимир Вълчев този месец на фона на недоволството, че заплатите в университетите са ниски и че учител взема по-малко от преподавател. По този мотив Вълчев съобщи:

" В Софийския университет заплатите са по-ниски от междинните общи за висшите учебни заведения, само че, вижте, присъщото за висшите учебни заведения е, че те са заложили на спомагателните хонорари, само че са оставили по-ниски главните, изключително на асистентските длъжности , на по-младите преподаватели. Докато като обсъждаме възнагражденията в учебното обучение, всякога реализираме съглашение, че оптимално би трябвало да увеличим минималната заплата, която има сигнално значение към младежите, които избират да се включат в педагогическо обучение и педагогическа специалност.

Висшите учебни заведения ще ви кажат, че средствата са малко, че растежът на средствата за висшето обучение не е толкоз, колкото е на училищното образование. Да, те са прави, само че ще ви спестят другата част от истината, която е друга за другите висши учебни заведения, само че е реалност: поддържат губещи специалности и магистърски стратегии, заложили са на спомагателните хонорари, нараснали са % прослужено време, нормата им за преподавателска работа на доста места е занижена.

Постигнахме съглашение, в този момент ще го подпишем със синдикатите и ректорите да увеличим възнагражденията, само че и те да създадат оптимизация . Ако не я създадат, след две години ще закъсат с бюджета. Имат пари да подкрепят нарастването на главните заплати. Споразумяхме се даже, че ще понижат % прослужено време, което е по-скоро рентиерски спомагателни хонорари. По-важни са младите преподаватели, минималните заплати, с цел да притеглим младите преподаватели и най-хубавите студенти да стават преподаватели. "  

Добавките в СУ за осъществяване на управителни функционалности обаче бяха увеличени и новите им размери са, както следва:

- ректор - 1 012 лева (увеличението е с 10%, от 920 лева.);

- зам.-ректор - 935 лева.;

- ръководител на Общото заседание - 858 лева.;

- зам.-председател на Общото събрание - 220 лева.;

- ръководител на Контролния съвет - 858 лева.;

- декан - 880 лева.;

- зам.-декан - 440 лева.;

- шеф на департамент - 880 лева.;

- зам.-директор на департамент - 220 лева.;

- началник на катедра до 10 индивида - 132 лева.;

- началник на катедра от 10 до 30 човека - 187 лева.;

- началник на катедра над 30 индивида - 220 лева.;

- началник на лаборатория над 5 човека - 72 лева.;

- началник на център от 5 до 10 човека - 88 лева.;

- началник на център над 10 индивида - 127 лева

По мотив недоволството на министъра потърсихме информация от СУ какви спомагателни хонорари се изплащат в Университета и какво постанова нарастването им в този момент.

" Допълнителните хонорари са доста типове и през актуалната година не са увеличавани – такива да вземем за пример са спомагателното възнагарждение за Общински народен съвет „ лекар “ и Народно събрание „ лекар на науките “. Ако става дума за спомагателните хонорари за управителна служба (ректор, зам.-ректор, ръководител на общото заседание, зам.-председател на общото заседание, ръководител на контролния съвет, декан, зам.-декан шеф на департамент, зам.-директор на департамент и ръководители на катедра, на лаборатория и на център), то всички те са увеличени с 10% - дават отговор от Алма матер. - Увеличението на спомагателното възнаграждението за управителни длъжности годишно следва нарастването на главните заплати. Тази година ректорското управление предложи нарастване на спомагателното възнаграждението за управителни длъжности с 5%, само че Академичният съвет реши то да бъде с 10 %, защото нарастването на главните заплати на университетския състав е с 10,45%. "

За да разберем какъв брой и какви са спомагателните хонорари, проверихме във вътрешните правила на СУ, които не успяхме да открием в обществената част на уеб страницата на СУ, само че с които разполагаме. Те са:

- за стаж (1,2% от главната заплата за всяка година трудов стаж; 1,5%, когато стажът в Университета е над 30 г.; 0,6% за работещите пенсионери);

- за по-висока професионална подготовка (за научна степен: за " лекар " - 40% от главната заплата на асистент; за " лекар на науките " - 75% от главната заплата на асистент; за дълготрайни следдипломни квалификации или специализации - 15% от главната заплата за асистент);

- за натовареност над норматива за образователна заетост;

- за научно управление и консултации;

- за управление на представителни академични отбори;

- за реализирани високи трудови резултати;

- за поддържане на качеството на обучението;

- за осъществяване на управителни функции;

- за осъществяване на общо академични задачи;

- при съществуване на бюджетни останки по бюджетите на главните звена;

- в допълнение трудово възнаграждение на университетския и непреподавателския състав заради особености на трудовия процес;

- за касов риск;

- за изпълнение на планове, стратегии и контракти за финансиране.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР