Софийският университет "Св. Климент Охридски" с прискърбие съобщава, че ни

...
Софийският университет "Св. Климент Охридски" с прискърбие съобщава, че ни
Коментари Харесай

Почина проф. Александър Федотов


Софийският университет "Св. Климент Охридски " с огорчение оповестява, че ни напусна проф. Александър Федотов, дълготраен учител във Факултета по типичен и нови филологии, и шеф на Центъра за източни езици и култури на СУ. Това заяви пресцентърът на висшето учебно заведение.

Поклонението ще се състои на 2 ноември от 11.00 до 13.00 часа в Централното предверие на Ректората на Софийския университет.

Александър Федотов е роден на 6 март 1956 година в Новосибирск. През 1979 година приключва Факултета по изтокознание на Санктпетербургския университет в специалността "Монголистика " и във втората компетентност "Тибетология ".
През 1987 година придобива научната степен "доктор " в Софийския университет "Св. Климент Охридски " по източни литератури и култури, а през 1998 година става "доктор на науките " по източни литератури и култури.

Академичната си кариера Александър Федотов развива в Софийския университет. През интервала 1981-1987 година е помощник по източни литератури и култури в СУ, през 1987-1990 година е основен помощник, през 1990-1999 година е доцент. От 1999 година е професор по източни литератури и култури - корейска, тибетска и монголска литература. В дългогодишната си работа в СУ проф. Федотов заема и редица управителни длъжности: определен е за заместник-декан на Факултета по типичен и нови филологии /1995-2001 г./. От 1998 година е шеф на Центъра за източни езици и култури към СУ.

Ръководител е на Катедрата "Езици и култури на Източна Азия " /2001-2006 г./, заместник-ректор на Софийския университет /2001-2007 г./ От 2003 година проф. Федотов е шеф на Центъра по кореистика в СУ, а от 2012 година е шеф на Института "Седжонг " в София.

Областта на научните проучвания на проф. Федотов обгръща литературата и културата в региона на кореистиката, тибетологията и монголистиката, на източните езици, религиите и на фолклора на народите от Централна Азия и Далечния Изток. Той е основател на специалността "Кореистика " в Софийския университет.

Специализирал е и изнасял лекции в Република Корея, Китай, Монголия, Индия, Тайланд, Унгария, Румъния, Австрия. Има научни изявления допълнително от 25 страни.
Проф. Александър Федотов е член на Световните асоциации по кореистика, монголистика, алтаистика и тибетология.

Автор е на над 40 книги, на стотици публикации и студии, има десетки преводи от старомонголски, старокорейски и тибетски език.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР