Софийският университет (СУ) Св. Климент Охридски избира днес своя 57-ми

...
Софийският университет (СУ) Св. Климент Охридски избира днес своя 57-ми
Коментари Харесай

Софийският университет Св. Климент Охридски избира своя 57-ми ректор

Софийският университет (СУ) " Св. Климент Охридски " избира през днешния ден своя 57-ми ректор, оповестиха за Българска телеграфна агенция от пресцентъра на висшето учебно заведение.

Общото заседание на Софийския университет ще избере през днешния ден еднолични и групови органи на ръководство и надзор на Алма матер.

Както Българска телеграфна агенция писа на 20 октомври т.г., кандидатурите за поста са четири: на акад. проф. дфзн Николай Витанов, проф. доктор Климент Найденов, проф. доктор Георги Вълчев и на проф. дпн Милен Замфиров.

Съгласно член 28, алинея 3 от Правилника за устройството и активността на Софийския университет, " претендентите за ректор огласяват своите стратегии пред академичната общественост, както и пред Общото заседание ". Това стана с представяния на четиримата претенденти за ректори на мандатните им стратегии за развиването на Софийския университет за идващите четири години пред академичната общественост на висшето учебно заведение.

На всеки претендент бяха предоставени идентични условия за показване и разискване на програмата му. Редът на представянето беше избран посредством чоп. Според него първи с академичната общественост на 6 ноември се срещна проф. дпн Милен Замфиров. На 7 ноември програмата си показа проф. доктор Климент Найденов, акад. проф. дфзн Николай Витанов - на 8 ноември, и проф. доктор Георги Вълчев - на 9 ноември.

Срещите на академичната общественост с претендентите за ректор бяха в аулата на Софийския университет.

Първият принцип във визията и в мандатната ми стратегия за развиването на Софийския университет (СУ) " Св. Климент Охридски " е обвързван с това, че всяко ръководство ще бъде учредено на концепцията за бистрота и с цялостно вземане предвид с нормативните актове. Това сподели претендентът за ректор на Софийския университет проф. дпн Милен Замфиров при представянето на програмата си пред академичната общественост на висшето учебно заведение на 6 ноември. Неговата кандидатура издигната от Факултетния съвет на Факултета по науки за образованието и изкуствата.

Един от главните проблеми е демографският напън, който оказва непосредствено въздействие и върху нашия университет, означи проф. Замфиров и заяви, че през 2016/2017 година в системата на висшето обучение е имало 159 000 студенти. През 2021/2022 година към този момент общо са 139 000 студенти, добави той.

Проф. Замфиров показа и данни за заплатите на преподавателите в университетите. " Отпреди няколко години до момента, ние, Софийският университет се движим в най-хубавия случай на шесто място в системата на висшето обучение, а приблизително над десето място по отношение на всички останали университети. Това, в композиция с обстоятелството, че ние сме съвсем преди всичко във всички посоки, не дава доста положително чувство за нашата Алма матер ", съобщи претендентът за ректор на СУ. Той изясни и какви ограничения би подхванал за справяне с тази обстановка. Увеличението на възнагражденията може да се осъществя посредством увеличение на капацитета посредством лични запаси, годишно увеличение на минималната работна заплата за най-ниската служба " помощник " - посредством решение на Министерския съвет, както и с сключване на университетски съглашения, свързани с всички останали университетски длъжности.

Кандидатът за ректор приказва и " за обвързване на междинната работна заплата на преподавателите за страната в съответствие 170% и минималната работна заплата за длъжността " помощник " да не е по-малко от 125% от междинната брутна работна заплата за страната ". Всичко това би разрешило на СУ да отиде не просто там, където му е мястото - преди всичко по хонорари, само че и да съумява да притегля най-хубавите претенденти за работа, сподели проф. Замфиров. Той съобщи, че безапелационното му мнение е, че пенсионирането би трябвало да става не както е сега - на 65 и на 66 години, а на 68 години за преподавателите от висшите учебни заведения.

Според проф. Замфиров би трябвало да се разпространяват бакалавърските стратегии в Софийския университет и да се притеглят кандидат-студенти от български генезис от Република Северна Македония, от Косово, Сърбия, Украйна и Молдова. Трябва да се разкрие и общо докторантско учебно заведение в СУ, за което се приказва от няколко години, сподели претендентът за ректор.

Проф. Милен Замфиров от 2019 година е декан на Факултета по науки за образованието и изкуствата. Извън Софийския университет проф. Замфиров е работил в Дневен център за деца с увреждания - преподавател, координатор, в Института за галактически проучвания и технологии на Българска академия на науките, в Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика. Бил е също преподавател в разнообразни общообразователни и болнични учебни заведения, а в продължение на години е бил шеф на Дневен център за деца с увреждания.

Институционална бистрота, почтено възнаграждение и работа в екип са думите от мотото на моята акция за претендент за ректор на Софийския университет (СУ) " Св. Климент Охридски ", сподели проф. доктор Климент Найденов, който показа мандатната си стратегия си пред академичната общественост на 7 ноември. Неговата кандидатура за ректор на СУ е издигната от Общото заседание на Геолого-географския факултет.

Вярвам, че с бистрота можем да реализираме, всички дружно, доста по-добро развиване на нашата институция. Достойното възнаграждение също може да бъде усъвършенствано, а работата в екип е нещо, което съм изповядвал освен като академични учител, само че съм работил и по планове, както и с държавната администрация, с регионалната и с общинската администрация, съобщи проф. Найденов.

Смятам, че можем да надградим съществуващата кандидатстудентска акция до равнище, което съм виждал в университети - в Европа и в света, сподели проф. Климент Найденов. Той съобщи пред академичната общественост на СУ, че желае дружно да се преборят за четири неща: да се възвърне позицията на Софийския университет на народен водач, задаващ посоката на политиките във висшето обучение. Бих желал да продължим издигането на публичното състояние на нашата гилдия, тъй като имаме какво да надградим. Студентите са това, което притежаваме, и Ви давам обещание да продължим да влагаме във Вас, съобщи претендентът за ректор. Той даде обещание, че ще бъде основана и Стратегия за Софийския университет. Модернизирането на аудиториите стартира, само че би трябвало да бъде продължено, сподели проф. Найденов. Той изрази убеденост, че с направени икономии може да се сътвори фонд, с цел да може във факултетите да има по един студентски теоретичен план.

Кандидатът за ректор на Софийския университет приказва в своята стратегия за финансите и финансовата политика. " Написано е, че ще предизвикам одит от една от топ четирите компании, одитиращи в света, това обаче не значи, че ще се връщам обратно. Аз няма да проверявам никого, желая тези компании да ми начертаят верните процеси, изключително административни, и да видя дали съм в права посока, и да можем да надграждаме съществуващото състояние. Ще желая и среща с министъра на финансите, и с ръководителя на Сметната палата, с цел да видя моментното положение тъкмо какво е и какво се случва ", сподели проф. Найденов.

Проф. Климент Найденов през октомври тази година беше избран отново за декан на Геолого-географския факултет (ГГФ) на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Той е географ, демограф, регионалист и публичен активист. Професор е в Катедрата " Регионално развиване " на Геолого-географския факултет на СУ. Участва в основаването на едни от новите бакалавърски стратегии в ГГФ, в това число на " География и британски език " и " Геопространствени системи и технологии ". През 2023 година е съинициатор и взе участие в основаването на новаторската интердисциплинарна и междуфакултетска бакалавърска стратегия на британски език " Климатични промени и ръководство " (Climate change and management). През 2023 година е признат за член на Българския антарктически институт по отношение на дейното му присъединяване в събития, свързани с българската научноизследователска стратегия " Антарктика ".

Осем години съм заместник-ректор на настоящия ректор на Софийския университет (СУ) " Св. Климент Охридски " проф. Анастас Герджиков и разбрах, че да си ректор на СУ е една от най-тежките длъжности в страната ни, въобще. Това е по този начин, тъй като ректорът на Софийския университет е лицето на СУ пред обществеността, пред държавното управление, пред бизнеса и непознатите посланици, пред нашите интернационалните сътрудници. Това сподели претендентът за ректор на Софийския университет акад. проф. доктор на физическите науки Николай Витанов пред академичната общественост, представяйки своята стратегия за развиване на висшето учебно заведение на 8 ноември. Неговата кандидатура за ректор на СУ е издигната от Факултетния съвет на Физическия факултет.

Акад. Николай Витанов е водещ академик в света по квантова информатика и кохерентен надзор на квантовите системи. Той е измежду първите 2% на най-хубавите учени в света, съгласно класацията на влиятелния Станфордски университет. От 2015 година е заместник-ректор по научната и плановата активност на Софийския университет. През 2014 година е определен за член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН), а от 2021 година е учен на Българска академия на науките.

" Около 12 години бях в университети в Западна и в Северна Европа, и през това време натрупах опит по какъв начин е проведено образованието на студентите и науката там, и какво е равнището им. Дадох си сметка, че в нашия университет (СУ) равнището на обучение не е по-слабо, а в доста връзки е по-добро от това в доста други университети ", сподели акад. Витанов. Той показа, че мотото на неговата стратегия е " Заедно можем повече ".

Акад. Витанов сподели, че би инициирал започнатата няколко пъти, само че непостигната, Стратегия за развиването на Софийския университет, която да е до 2035 година Акцент в програмата му е и упоритостта да работи за възобновяване на Аграрния факултет, който е съществувал от 1909 до 1948 година

Според акад. Витанов би трябвало да се намерения за облекчение на процедурите за прекосяване от една компетентност в друга, тъй като част от напускащите студенти не биха създали това, в случай че има друга, подобаваща за тях компетентност. Трябва да помислим и за понижаване на образователната натовареност на студентите, само че това би трябвало да е обвързвано с понижаване на преподавателския норматив, тъй като двете може да се преглеждат като скачени съдове, съобщи кандидът за ректор на СУ. Той сподели, че би трябвало да има и клубове по ползи на студентите, каквито съществуват във всички западни университети. Трябва да се сформират и подробни картотеки на приключилите Софийския университет, тъй като сполучливите от тях са доста мощна реклама.

Необходимо е да има и специфичен магазин за рекламни сувенири, каквито работят във всички чуждестрани университети. В другите факултети на Софийския университет има такива сувенири, само че хората не знаят за тях. Ако имаме един магазин за тениски, шапки, чаши, това ще бъде една " ходеща реклама " и нашите 22 000 студенти биха си взели, само че за тях би трябвало да е при преференциални условия, сподели акад. Витанов

Основният приоритет, който ще не отстъпвам, е да съхраним човешкия и интелектуален капацитет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ", тъй като навлизаме в сложни времена, вещаещи понижаване на броя на студентите. Това сподели претендентът за ректор на Софийския университет проф. доктор Георги Вълчев пред академичната общественост, представяйки своята стратегия за развиване на висшето учебно заведение на 9 ноември. Неговата кандидатура е издигната от Факултетния съвет на Философския факултет.

Той означи, че по справедливи аргументи студентите ще понижават и едвам се работи за качеството на висшето обучение, и да се покачват стандартите, и научноизследователската активност, ще го има казусът с намаляващия брой студенти.

Една от първите ми задания ще е да участваме в изработването на нова система за финансиране на висшето обучение, тъй като, в случай че продължи този метод на финансиране, обстановката се отразява на всички места зле - във всички висши учебни заведения, освен в Софийския университет, сподели проф. Вълчев. Той съобщи, че ще инициира и ще взе участие интензивно в изработването на такава нова система, която да разреши всичко положително, основано в обособените факултети и звена, да бъде съхранено, само че би трябвало да се потърсят и други пътища за увеличение на студентите, тъй като Софийският университет е водач във висшето обучение в България и не дава по-лошо обучение от средноевропейските университети.

Трябва да създадем нашите стратегии на британски или на различен език, с цел да можем да сме подготвени да одобряваме задгранични студенти напълно умерено - да се образоват в нашите факултети, сподели проф. Георги Вълчев. Той разяснява, че в световен мащаб казусът с задграничните студенти става извънредно настоящ и СУ би трябвало да създаде съответна, поредна политика, тъй като има интерес от студенти в чужбина.

Когато приказваме за смяна на модела на финансиране, значи, че би трябвало да се промени заплащането на преподавателския труд, което все още е унизително, такова е и заплащането на работещите в администрацията на Софийския университет, сподели проф. Вълчев. Той акцентира, че заплащането на преподавателския труд ще е един от водещите му цели.

Проф. Георги Вълчев от декември 2015 година е заместник-ректор на Софийския университет по образователната активност - докторанти и продължаващо образование.

Бил е заместник-декан е на Философския факултет по образователната активност (2011-2015 г.). Ръководител е на Катедра " История и доктрина на културата " (2011-2019 г.). Научен секретар е на Катедрата " История и доктрина на културата " (2003-2011 г.). Ръководител е на магистърската стратегия " Мениджмънт и социализация на културното завещание ". Член е на Факултетния съвет на Философския факултет от 2011 година и на Академичния съвет на Софийския университет от 2019 година

Бъдещият ректор на Софийския университет " Св. Климент Охридски " би трябвало да има две значими качества - да бъде обединител на всички студенти, докторанти, преподаватели, чиновници, на всички факултети, и Софийският университет да бъде една същинска и здрава общественост. Ректорът би трябвало да е също диалогичен и да е отворен за работа със студентите, с цел да решаваме дружно всички зародили проблеми. Това сподели на 16 ноември, на предизборния спор сред четиримата претенденти за ректор на Софийския университет, Радослав Христов, който е ръководител на Студентския съвет на висшето учебно заведение.

Вторият мандат на настоящия ректор на Софийския университет проф. Анастас Герджиков изтича през ноември. На 17 ноември 2015 година той бе определен за ректор на Софийския университет " Св. Климент Охридски " за първи четиригодишен мандат. На 20 ноември 2019 година проф. Герджиков бе избран отново за ректор на СУ за втори четиригодишен мандат, който приключва в този момент през ноември.

Преди проф. Анастас Герджиков ректор на Софийския университет за два мандата - общо за осем години, беше историкът проф. Иван Илчев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР