Софийският районният съд (СРС) потвърди глобата от 5,1 милиона лева,

...
Софийският районният съд (СРС) потвърди глобата от 5,1 милиона лева,
Коментари Харесай

Софийският районен съд потвърди глобата от 5 млн лева за теча на лични данни от системата на НАП

Софийският районният съд (СРС) удостовери санкцията от 5,1 милиона лв., наложена на Националната организация за приходите (НАП) от Комисията за отбрана на персоналните данни. Това оповестиха за Българска телеграфна агенция от съда.

Санкцията беше наложена за изтеклите данни при хакерската офанзива през 2019 година. Решението на Софийския областен съд предстои на обжалване.

С решението си съдът осъжда Национална агенция за приходите да заплати в интерес на КЗЛД сумата от 140 лв. – разходи по делото, представляващи юрисконсултско заплащане, както и в интерес на СРС сумата от 5560,80 лв. – разходи по делото за хонорари на движимости лица.

В претекстовете си съдът показва, че се " постанова да бъде напомнено ", че в последна сметка задоволително съображение за санкциониране се явява самото неприлагане на съответните подобаващи механически ограничения, а не реализирането на нерегламентирания достъп до персонални данни.

Напълно безспорно и несъмнено е, че Национална агенция за приходите обработва персонални данни, и за опазването им е следвало да бъдат подхванати съответните подобаващи механически ограничения, показва съдът.

Според магистратите за вземането на това решение няма каквото и да било обвързващо значение даването от страна на който и да било административен орган на наставления до Национална агенция за приходите по отношение на запазване на информацията, представляваща персонални данни.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР