Софийският районен съд (СРС) даде днес ход на делото, по

...
Софийският районен съд (СРС) даде днес ход на делото, по
Коментари Харесай

Делото на Йончева срещу Борисов е на път да задълбае във "Фейсбук" профили

Софийският областен съд (СРС) даде през днешния ден ход на делото, по което депутатът от Българска социалистическа партия Елена Йончева съди премиера Бойко Борисов и партия ГЕРБ за неимуществени вреди от 20 хиляди лева Адвокатите на двете страни засипаха съда с голям брой доказателствени претенции.

Съдът разгласи, че ще се произнесе по тях в закрито правосъдно съвещание и отсрочи делото за 5 декември. В залата не бяха нито Борисов, нито Йончева, а единствено техните упълномощени бранители - Георги Атанасов (на Йончева-бел.ред.) и Марин Марковски и Божидар Терзийски (на Бойко Борисов - бел.ред.)

Йончева разгласи, че ще съди Борисов по време на предизборната акция, незабавно откакто той сподели на партийно мероприятие в Бургас, че страната е плащала милиони левове за репортажите на журналистката зад граница. Тя отхвърли това изказване и прикани Борисов, в случай че стане известно в съда, че е излъгал, да напусне политиката.
Искът на Йончева е по член 45 и 49 от Закон за задълженията и договорите и е заведен и против ГЕРБ, тъй като това е партията, упълномощила на Бойко Борисов, да оповестява нейните позиции. Това е отговорността на възложителя за дейностите на изпълнителя, изясни пред " Дневник " преди време юристът на Йончева Георги Атанасов.
Днес той изиска от съда да бъдат разпитани четирима очевидци, които да приказват за нея като публицист и какви душевен и физически проблеми ѝ е основало изявлението на Борисов. Това са журналистката Къдринка Къдринова, Иван Гарелов, Емил Райнов и Виза Недялкова.

Защитникът показа и диск със запис на репортаж на " Нова телевизия " от предизборната изява на Борисов във Варна.

 Папка, която донесе юрист Марин Марковски, бранител на Бойко Борисов. На нея с букви е изписано Б. Б., ГЕРБ против Е. Йо.
© Николай Дойчинов

Папка, която донесе юрист Марин Марковски, бранител на Бойко Борисов. На нея с букви е изписано Б. Б., ГЕРБ против Е. Йо.

Адвокатите на премиера показаха 72 документа, с които се доказвало, че сред 2004 и 2009 година Йончева е получила 690 хиляди лева от Българска национална телевизия. В тези документи имало информации за филмите, които тя е направила и за получените суми. Те също приканиха да бъдат разпитани трима очевидци, измежду които и пиари на партия ГЕРБ. Двамата бранители настояха и да бъде направена съдебно-техническа експертиза, тъй като по думите на Терзийски в интернет пространството имало към 30 профила на Бойко Борисов, 20 от тях били почитател страници.

Тази експертиза се желае, тъй като се твърди, че на " Facebook " страница на Борисов е имало видео с неговото изявление за Йончева. Адвокатите отхвърлиха да е имало такова видео. Те упорстват и съдът да откри дали сред 2005 година и 2009 година Йончева е живеела на фамилни начала с някогашния министър председател Сергей Станишев. По думите на бранителите това е бил най-активният ѝ интервал, в който е правила филми.

След съвещанието Марин Марковски съобщи пред публицисти, че техните възражения са съществени, само че разногласието ще го реши съдът. Той отхвърли да даде повече детайлности с аргумента, че Борисов е помолил юристите си да не дават изявленията и да не вършат доказателствени разбори по малкия екран. " Той сподели: " Съдът ще реши разногласието ". Абсолютно прав е, тъй като изказванията по малкия екран нямат стойност на доказателства.

 Адвокат Георги Атанасов, бранител на Елена Йончева.
© Николай Дойчинов

Адвокат Георги Атанасов, бранител на Елена Йончева.

Защитата на Йончева пък съобщи, че другата страна са въвели през днешния ден в залата нови възражения, на което нямали право. " Това в гражданския развой е неприемливо, само че дано не решаваме делото в коридора ", прикани Георги Атанасов. Според него тези 72-та документа, показани от юристите на Борисов, нямат значение по делото и няма по какъв начин да имат. " Защото това са неща, които се случвали в последните 15 години. Със сигурност не това е имал поради господин Борисов като е споделил, че при започване на мандата си е платил едни доста милиони за това, че Елена Йончева е имала някакви изяви със необичайно естество от журналистически темперамент ", уточни той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР