Софийският районен съд прекрати делото срещу председателя на Българския фармацевтичен

...
Софийският районен съд прекрати делото срещу председателя на Българския фармацевтичен
Коментари Харесай

Софийският районен съд прекрати делото срещу Асена Стоименова

Софийският областен съд приключи делото против ръководителя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова.

Предложението за освобождението ѝ от наказателна отговорност и санкциониране с санкция поради нейни изявленията по Националното радио и телевизия по време на изключителното състояние беше върнато на прокуратурата, поради съществени процесуални нарушавания.

В интервютата, които са от 7-и април, Стоименова предизвестява за заплаха от дефицит на медикаментите поради презапасяване като реакция на коронавирусната рецесия.

С тези думи, твърди прокуратурата, тя е създавала паника у жителите. Според съда обаче, не излиза наяве с които тъкмо свои думи Асена Стоименова е тормозила хората, по тази причина държавното обвиняване ще би трябвало да ги конкретизира.

Пред публицистите шефката на Българския фармацевтичен съюз беше безапелационна, че делото против нея е политическо. На въпрос от кой момент идва офанзивата, отговори:

" В последните години доста прочут въпрос - кой? Не е значимо кой е и кой стои зад всичко това, а за какво системата го позволява. И всеки би трябвало да бъде значим за тази система и никой, който и да е той, не може да я употребява по този метод. Имам поради системата досега на тази постройка. Имам поради прокуратурата ".

За случая " Асена Стоименова " към този момент е сезиран и съдът в Страсбург.

Шефката на фармацевтичния съюз беше упрекната при започване на април - ден след нейни изявленията по „ Хоризонт " и Българската национална телевизия. В тях тя предизвестява за възможен дефицит на медикаменти поради всеобщото презапасяване, предизвикано от пандемията от ковид.

Държавното обвиняване се възползва от рядко прилагания текст от Наказателния кодекс, който планува затвор до 2 години за този, който предава по радио, телефон или по различен метод погрешни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника.

На Стоименова беше избрана парична гаранция от 20 000 лв., която Софийският областен съд анулира с претекст, че е прекалено тежка и поради публичното и фамилното ѝ състояние и неналичието на заплаха да извърши друго закононарушение.

След няколкомесечно следствие с сходни претекстове Софийската районна прокуратурата се отхвърли да търси наказателна отговорност на Стоименова, тъй че, в случай че бъде приета за отговорна, най-вече тя да бъде санкционирана.

Случаят докара до митинги пред аптеки в страна. И до поредност от сигнали до европейските институции, в които от Фармацевтичния съюз показват паниката си от формиране на дело поради експертно мнение. От Асоциацията на европейските публицисти пък нарекоха мракобесие повдигането на обвиняване след изразена позиция в медиите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР