Софийският районен съд отложи делото срещу председателя на фармацевтичния съюз

...
Софийският районен съд отложи делото срещу председателя на фармацевтичния съюз
Коментари Харесай

Отложиха делото срещу председателя на фармацевтичния съюз проф. Сербезова

Софийският областен съд отсрочи делото против ръководителя на фармацевтичния съюз проф. Асена Сербезова за март месец. Причината е, че по време на следствието против нея прокуратурата не е назначила експертиза на дискове със записи от нейни телевизионни изявленията.

Председателят на фармацевтичния съюз е упрекната за всяване на суматоха посредством изявления при две нейни изявленията по Българска национална телевизия и БНР през април 2020 година, в които тя приказва по тематиката за дефицит на медикаменти по отношение на пандемията.

На днешното съвещание юристите на Сербезова показаха писмени доказателства, а тя даде пояснения за думите си. Тя разяснява, че изявленията, за които са й повдигнати обвинявания, са извадени от подтекста. По думите й, задачата на интервютата е била да се насочи предизвестие за възможен дефицит на медикаменти, да се подтиква спор и по-добра организация от страна на изпълнителната власт, както и да внесе утешение в обществото, че казусът може да бъде решен. Според нея информацията от интервютата й е била доказана на по-късен стадий от българските институции, в това число посредством две заповеди на министъра на опазването на здравето, свързани с дефицита на медикаменти.

"Изложила съм информация, която е обществено налична ", сподели проф. Сербезова и добави, че тя е налична в прессъобщение на Европейската организация по медикаменти от 6 април т.е. един ден преди интервютата й.

По думите й, Европейската организация по медикаменти е показала, че дефицитът на медикаменти е обикновено събитие, което към този момент съществува в някои държави-членки на Европейски Съюз поради пандемията.

Председателят на фарамацевтичния съюз уточни още, че месец преди интервютата й на среща на организацията "Лекарства за Европа " е бил полуляризиран лист на СЗО с медикаментите, които могат да бъдат наранени и ще бъдат в дефицит поради пандемията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР