Софийският окръжен съд е признал България за собственик на 66

...
Софийският окръжен съд е признал България за собственик на 66
Коментари Харесай

Съдът реши, че 66 имота, върнати на Сакскобургготски, са на държавата. Може да се наложи да възстанови 1,6 млн. евро

Софийският областен съд е признал България за притежател на 66 недвижими парцели, върнати преди години на някогашния престолонаследник Симеон Саксгобургготски , който тогава беше министър председател. Това от Министерството на земеделието.

Новината идва, откакто през май 2023 година Европейският съд по правата на индивида в Страсбург ( Европейски съд по правата на човека ) постанови, че 1 635 875 евро плюс всички налози, които могат да бъдат начислени, поради мораториума, натрапен върху тези парцели.

През 2021 година Саксгобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок поради наложения през 2009 година мораториум. С него беше неразрешено на двамата да се разпореждат с парцелите до приемането в действие на специфичен закон. Такъв обаче към момента не е признат, а мораториумът продължава да работи върху всички парцели, върнати на фамилията след рухването на комунистическия режим.

В Страсбург беше показана експертиза, съгласно която облагата, която царят и сестра му биха могли да получат от дърводобив от 2009 година до 2018 година, би била 2 054 319 лева .

Сега обаче Министерството на земеделието заяви, че " след повече от десетгодишна правосъдна борба " страната е приета за притежател на парцелите, които съставляват гори и земи от горския фонд в Рила с обща повърхност от към 16 000 дка .

Производството по " проблема с така наречен „ царска ” реставрация " е формирано по искове на страната посредством министъра на земеделието и храните против наследниците на някогашните царе Фердинанд I и Борис III (дядо и татко на Сакскобургготски), се отбелязва още в известието.

Въпросните парцели на процедура са отнети от наследниците на двамата още през 1946 година, когато царското семейство е насила от комунистическите управляващи да напусне България.

В него се напомня, че през 2019 година беше подписана правосъдна конвенция с част от ответниците, представители на семейството, и делото по отношение на тях е прекъснато. С постановеното решение съдът признава, че страната е притежател на парцелите, по силата на работилите Закони за горите, както и че не е имало съображение за реставрация им.

Решението на Софийския областен съд не е дефинитивно. Но в случай че то бъде доказано дефинитивно, Сакскобурготски и сестра му би трябвало да възстановят на страната присъденото им обезщетение от Европейски съд по правата на човека за имуществени вреди от над 1,6 млн. евро., допълват от земеделското министерство.
 Първият замък, който съдът даде на Симеон  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР