Софийският градски съд ще се произнесе на 15 ноември дали

...
Софийският градски съд ще се произнесе на 15 ноември дали
Коментари Харесай

СГС решава дали да върне на прокуратурата обвинителния акт срещу братя Бобокови

Софийският градски съд ще се произнесе на 15 ноември дали има учредения да се върне на прокуратурата обвинителният акт против срещу предприемачите Атанас и Пламен Бобокови, някогашния заместник-министър на околната среда Красимир Живков и още трима други - Ирена Христова, Васил Коцев, Николай Миховски, или делото ще стартира всъщност. Това стана ясно на днешното разпоредително съвещание, а повода е размерът на делото и доводите на страните, съобщи Българска телеграфна агенция.

Делото е за проведена незаконна група за импорт и преправка на рискови боклуци, закононарушение по работа и данъчни закононарушения. По него има над 200 очевидци и 28 движимости лица. Обвиняемите бяха арестувани на 28 май 2020 година от Спецпрокуратурата.

Това е второ разпоредително съвещание по делото, откакто през декември 2021 година спецсъдът върна на прокуратурата обвиняването за премахване на основни процесуални нарушавания. След като профилираното правораздаване беше закрито обаче през 2022 година, делото беше пратено по подготвеност на Софийския градски съд.

Четирима прокурори представляваха през днешния ден държавното обвиняване. Съдът отхвърли цивилен иск от Министерството на финансите против Атанас Бобоков за невнесено Данък добавена стойност на стойност над 618 хиляди лв..

Защитниците на обвинените обявиха, че новият обвинителен акт не взема решение въпросите и проблемите, установени при предходното разпоредително съвещание.

 

Според юристите към момента има отстраними процесуални нарушавания в обвиняването, които пречат за реализирането на ефикасна отбрана на упрекнатите. Те допълват, че по делото няма обстоятелства за редица основни изказвания, които нарекоха " измислени ", както и че обвиняванията против Ирена Христова и Васил Коцев би трябвало да се отделят от актуалното дело и да се гледат от различен съд.

Според прокуратурата няма съображение за преустановяване на досъдебното произвеждане и не са позволени нарушавания, които да лимитират правата на обвинените. Също по този начин прокурорите прибавиха, че по делото има задоволително обстоятелства.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР