Софийският градски съд ще проведе първото си заседание по делото

...
Софийският градски съд ще проведе първото си заседание по делото
Коментари Харесай

Тръгва делото срещу организиралия нападението над Алексей Петров

Софийският градски съд ще организира първото си съвещание по делото против Роман Логвиненко, съобщи "Дарик ". Украинецът е упрекнат, че е провел нападението над Алексей Петров.

Срещу някогашния консултант в ДАНС през октомври 2015 година беше осъществен и опит за нападение като бронираният му автомобил бе обстрелян с две РПГ-та. Задържаният Роман Логвиненко бе предаден на съда за това, че е провел опит за ликвидиране на Алексей Петров, само че делото към момента не е тръгнало, защото на два пъти съдът го връща на прокуратурата.

Логвиненко е провел убийството на Петров посредством предоставяне на директиви и разпоредби, както и посредством обещаване на материална полза (парична сума в размер на 200 000 евро на тримата). Освен това, съзнателно е улеснил осъществяването на закононарушението посредством набирането на два броя гранатомети РПГ-22, давал е препоръки, уточнения и е провел следенето на Петров. Обвиняемият е набавил и леките коли за осъществяване на закононарушението – марка „ Ситроен Саксо “ и „ Опел Астра “.

На 29.10.2015 година в София към 08.35 часа в кв. „ Кръстова вада “, на Т-образно кръстовище сред улиците „ Проф. Милчо Лалков„ и ул. „ Светослав Минков “ Темпински и Чорний са създали опит съзнателно да умъртвят повече от едно лице – Петров и Стефан Борисов по метод и със средства рискови за живота на мнозина. Двамата са произвели изстрели с два броя гранатомети РПГ-22 към лек автомобил марка „ Mercedes S 500 Gard “. В него са пътували Алексей Петров и Борисов. Деянието е осъществено преднамерено и въпреки и довършено, не са настъпили плануваните в закона и желаните от дееца публично рискови последствия от това закононарушение, защото автомобилът е бил брониран и снарядите не са проникнали в него.

На 29.10.2015 година към 08.30 – 08.40 ч. Алексей Петров излязъл от вкъщи си. В подземния гараж го чакал персоналният му водач – Стефан Борисов. Обичайно седнал на задната дясна седалка в персоналния си автомобил, марка „ Мерцедес Ес 500 Гард “, брониран.

На кръстовището сред ул. „ Проф. Милчо Лаков и ул. „ Светослав Минков “, при нахлуване в ляв завой Петров и водачът Борисов усетили два мощни удара отдясно в предната част на автомобила, предхождани от два мощни гърмежа през период от към две секунди. В резултат на това предното панорамно стъкло на автомобила се спукало, стъклото на предната дясна врата се счупило и отломка от стена на постройка паднала и блъснала автомобила в задния ляв калник. Включили се защитните системи на колата, която изпуснала димна завеса. Борисов траял да кара по ул. „ Светослав Минков “ в посока бул. „ Черни връх “, направил противоположен завой на самата улица наоколо до кръстовището, без да излиза на булеварда и се върнал по същия маршрут в противоположна посока, като паркирал автомобила в гаража на дома на Петров.

В хода на следствието са осъществени два огледа - на местопроизшествието и на домашния адрес на Петров.

От извършените разпити на място на очевидците - очевидци е открито, че причинителите на действието са се отдръпнали с лек автомобил марка „ Опел “ модел „ Астра”, цвят бордо, както и че единият от причинителите е имал сложена на лицето бяла маска. При обход на региона на местопроизшествието и към него е открит зарязан лек автомобил марка „ Опел “ модел „ Астра”. На място е осъществен оглед на местопроизшествието, където са открити и конфискувани два броя пластмасови маски – черна и бяла, както и други движимости. Автомобилът е превозен до НИКК където е осъществен вътрешен оглед, при който са конфискувани нишковидни обекти, отривки, дъждобран с камуфлажен цвят, два броя зелени кръгли капаци (за РПГ), два броя железни скоби (за РПГ) и други движимости.

В хода на следствието са открити и разпитани фактическите притежатели и ползватели на автомобила, които са го продали. След осъществена инспекция излиза наяве, че мобилният номер посочен от притежателите като номер употребен от купувача на автомобила е употребен за реализирането на опита за ликвидиране на Петров и бягство от местопроизшествието на 29.10.2015 година

Въз основа на събраните доказателства на 13.01.2016 година е извършена профилирана полицейска интервенция, в хода на която са конфискувани голям брой материални доказателства. В разследване на акцията са арестувани двама души. Същите са разпитани в процесуалното качество на очевидци пред арбитър от Софийски градски съд. Те дават подробни и поредни показания, имащи директно отношение към осъществения опит за ликвидиране на Алексей Петров. Проведени са и разпознавания, посредством които е открита самоличността на посочените в техните показания украински жители, а точно Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков.

В хода на следствието са били назначени голям брой експертизи - сложна автотехническа, оценителна, балистична, ДНК експертизи. Извършен е и разбор и параленост на гласни доказателства.

Анализът и съпоставката на гласните доказателства /показания на свидетелите/, на писмените доказателства /протоколи за оглед на местопрестъпление, протоколи за различаване и протоколи за оглед на материални доказателства/, снимков материал и на експертизите за проучване на материалните доказателства и биологични следи, недвусмислено сочи към безапелационен извод, че лекият автомобил „ Ситроен “,модел „ Саксо “, двата броя РПГ и маски, са употребявани от едни и същи лица: Балков, Темпински и Чорни при осъществяване на инкриминираното действие. За лицата по неоспорим и безапелационен метод е потвърдено, че са доведени в България от Логвиненко, като те са работили подбудени и подпомагани от него посредством предоставяне на директиви и разпоредби да се провежда убийството на Алексей Петров, както и посредством набиране на парични средства и оръжия за осъществяване на закононарушението, посредством обещаване на материална полза - паричната сума от 200 хиляди евро за осъществяване на убийството на Петров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР