Софийският градски съд (СГС) задължи Столичната община да вземе спешни

...
Софийският градски съд (СГС) задължи Столичната община да вземе спешни
Коментари Харесай

Съдът нареди на Столичната община да мие редовно улиците и да строи велоалеи

Софийският градски съд (СГС) задължи Столичната община да вземе незабавни ограничения против мръсния въздух, до момента в който продължава делото, заведено от жители и неправителствени организации, обединени в " Група за чист въздух ". То беше заведено преди 3 години, само че защото няма изгледи скоро да завърши, арбитър Албена Ботева реши, че е неотложно да приложи привременни ограничения.

Днес тя задължи общината да стартира машинно миене на главните улици в София два пъти месечно от май до септември, а през останалата част от годината - един път месечно, заяви Lex.bg. До две седмици общината би трябвало да показа на съда и проект за създаване на още велоалеи, в това число от крайните квартали до центъра на града. Отделно от това, общината е задължена да афишира среднонощните равнища на фини прахови частици (ФПЧ 2,5 и ФПЧ 10) на уеб страницата си, на избраните табла и на спирките на градския превоз и метрото. Определението на съда за наложените ограничения може да бъде обжалвано от общината пред Софийския апелативен съд.

До налагането им се стигна, откакто през днешния ден стана ясно, че от Българската академия на науките нямат специалисти, които да извършат назначената сложна експертиза, която да откри дали общината е вземала съответни ограничения против мръсния въздух. Тя беше позволена на предишното съвещание през май, като ищците желаеха да бъдат включени експерти по запазване на чистия въздух, физик, метеоролог и специалист по екологичен мениджмънт.

Колективният иск против общината цели да бъде прекратено замърсяването на въздуха в София и да се откри неефективната реакция на общината в интервала 2015 година - 2017 година Делото потегли в съда едвам тази година, а преди този момент трима съдии се водиха, двама го прекратиха, до момента в който най-после апелативният съд дефинира, че правосъден развой би трябвало да има и той беше стихотворец от Албена Ботева.

Следващото съвещание е на 11 ноември.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР