Софийският градски съд (СГС) е отказал на Евелин Банев-Брендо да

...
Софийският градски съд (СГС) е отказал на Евелин Банев-Брендо да
Коментари Харесай

Съдът отново отказа на Брендо да излежи присъдите си в България

Софийският градски съд (СГС) е отказал на Евелин Банев-Брендо да излежи присъдите му, наложени в Румъния и Италия, в България. Това се схваща от предписание на арбитър Мирослав Георгиев от 17 май тази година, с което за повторно той отхвърля разглеждане на сходно искане на Брендо.

 

Първото е от средата на септември предходната година, няколко дни откакто той беше арестуван в Киев, Украйна. Дотогава той беше в неопределеност и беше търсен с европейска заповед за арест и с алена бюлетина на Интерпол.

 

Искането на Банев е присъдите му, наложени в Италия и Румъния да бъдат приети и изтърпени у нас дружно с наложеното тук наказване. В Италия той е наказан на 20 години затвор, в Румъния има влезнала в действие 10-годишна присъда, а в България е наказан на шест години затвор за пране на пари от наркотрафик.

Софийският градски съд оставя молбата на Банев без разглеждане с претекст, че той може да излежи присъдите си в България, единствено в случай че се намира в страната или друга страна, членка на Европейския съюз.

 

" В случая молителят Банев се намира на територията на Украйна, която не е членка на Европейски Съюз и редът за признание и осъществяване на правосъдни актове за налагане на наказване отнемане от независимост, постановени в друга страна - членка на Европейски Съюз, е неупотребим. Поради това молбата на Банев се явява неприемлива и следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото прекъснато. Процедурата по закона може да бъде развита след изгонването на Банев в България ", написа в разпореждането си арбитър Георгиев.

 

Банев бе арестуван край Киев при започване на септември. На 8 септември украински съд е постановил краткотрайно задържане за 20 дни, а няколко дни по-късно - на 14 септември, посредством Министерството на правораздаването прокуратурата е изпратила молба за екстрадицията на Банев. От съда в Киев са показали до българските управляващи, че са изпратили информация за ареста на Банев и в Румъния, където също е разгласен за търсене поради влезнала в действие присъда. Банев е освободен на 21 септември, откакто оказва се, че той има и украинско поданство.

" Срещу него обаче е формирано наказателно произвеждане от украинската прокуратура, в границите на което бил конфискуван паспорт на името на украински жител с имена В.С.К., като след направена експертиза било открито, че Краич и Банев са едно и също лице ", написа още в разпореждането.

 

От него оказва се, че Банев се намира сега в Украйна, макар че не е известно дали в действителност е там. Молбата му е подадена посредством юрист.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР