Софийският градски съд реши, че мярката на прокурорския син Васил

...
Софийският градски съд реши, че мярката на прокурорския син Васил
Коментари Харесай

Прокурорският син от Перник все пак остава под домашен арест

Софийският градски съд реши, че мярката на прокурорския наследник Васил Михайлов остава непроменена. Той още веднъж е под домакински арест и настояването на прокуратурата не беше почетено.

В правосъдната зала Васил Михайлов описа, че когато е имало свидетелски показания, че е нарушил мярката, в действителност е бил пуснат под домакински арест и пътувал от София към Перник, където живее и ще съблюдава мярката. Пред блока е пресякъл улицата до заведение наоколо, с цел да вземе ключовете от жилището си. Там е прекарал две минути. Гривната му за следене е поставена на другата заран, няма данни да е нарушавал мярката за неотклонение.

На няколко пъти е имало механически пропуски, когато на мобилния оператор е липсвал сигнал, само че съдът няма доказателства, че Михайлов е злоупотребил с това. Пред съда той сподели, че доста мъчно претърпява пребиваването си в ареста, тъй като не може да съжителства с нарушители и в никакъв случай не е бил хора без основателна причина.

Главният прокурор Иван Гешев изиска оставката на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - татко на серийния хулиган в града - с аргумента, че прокурорите имат и честен ангажимент пред обществото. Министърът на правораздаването пък разпореди инспекция, която би трябвало да откри дали 18-годишният Васил Михайлов е излизал преди или откакто му е сложена гривна за следене.

Как е допустимо да не бъде засечено проследяващото устройство, в случай че обвиненият е нарушил мярката си и на какъв принцип се управляват проследяващите устройства?

В Контролния център за електронно наблюдаване, където се получава информация за всеки, на който е сложена гривна за следене. Системата тук посочва в действително време всеки опит да бъде нарушен позволения периметър или опити гривната да бъде свалена, пише БНТ.

Дали Васил Михайлов е нарушил мярката си за неотклонение преди или откакто му е сложена гривна като тази, следва да стане ясно, когато завърши разпоредената инспекция.

Два вида електронни гривни се употребяват сега в България - едната с джипиес със сателитен сигнал, а другата с радиочестотен. И двата типа подават в действително време сигнал при нарушавания, който влиза в системата за електронно наблюдаване. 18-годишният Васил Михайлов е бил с гривна от втория вид. Възложената инспекция ще откри дали той е ходил на заведение, до момента в който е бил с нея.

" Екип от специалисти от основната дирекция ще ревизира всички тези условия, свързани с това лице - всички събития, които са генерирани в системата ще бъдат проследени и тествани. Не единствено в системата, и на място ще бъдат осъществени съответните условия на документи, диалози с сътрудниците, отчетите, които са подавани ", сподели Юлиан Шемширов - шеф на отдел " Социални действия и възпитателна работа с правонарушителите " в ГДИН.

По данни на правосъдното министерство, устройството, сложено на Михайлов посочило отклоняване.

" Докладът от електронното устройство демонстрира, че е имало отклоняване от периметъра за несъмнено време и има един миг от 40 минути на избрана дата, когато гривната не е излъчвала сигнал. Проверката би трябвало да откри на какво тъкмо се дължи това и дали чиновниците от Министерство на правосъдието са реагирали съответно, когато са получили сигнал, че нещо не е наред ", сподели Крум Зарков - длъжностен министър на правораздаването.

Прокурорският наследник беше пуснат под домакински арест на 27 октомври. Само ден по-късно близки на потърпевши обявиха, че той е напускал дома си.

От прокуратурата обявиха, че към момента не е доказана информацията в медиите, че Михайлов цяло денонощие е бил без гривна, само че се чакат в допълнение информации.

" Към сегашния миг съгласно събраните свидетелски показания е открито, че същият е посетил питейно заведение, което е наоколо до неговия дом. Към сегашния миг е открито единично такова посещаване ", сподели Георги Иванов - прокурор в Софийската районна прокуратура.

Системата за електронно следене е внедрена през 2019 година. Наличните гривни са общо 250. В момента 117 души под домакински арест са сложени под електронно наблюдаване.

" Обратната връзка е, че е извънредно ефикасен прийом за надзор. Разбира се, всички нарушавания, които се откриват се подхващат съответни дейности, бързи реакции, с цел да могат да се разгласят за национално търсене или да се вземат съответните ограничения за поправяне държанието на лицата ", сподели Юлиан Шемширов.

Васил Михайлов беше арестуван през юни, откакто беше сниман да нанася побои над разнообразни хора, а видеата с жестокостите бяха публикувани в обществените мрежи. В края на предходната седмица беше пуснат под домакински арест с претекста, че продължителността на задържането е снижила заплахата от осъществяване на друго закононарушение.

От Министерство на вътрешните работи през днешния ден разпространиха позиция, в която акцентират, че Михайлов е проверяван 39 пъти, до момента в който е бил под домакински арест. При физическите инспекции нарушавания не са установени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР