Софийският градски съд разреши на прокуратурата да издаде европейска заповед

...
Софийският градски съд разреши на прокуратурата да издаде европейска заповед
Коментари Харесай

Съдът разреши да се издаде нова европейска заповед за арест на Цветан Василев

Софийският градски съд позволи на прокуратурата да издаде европейска заповед за арест за Цветан Василев, оповестиха от Софийски градски съд.

Тя е обвързвана с формирано ново досъдебно произвеждане за две закононарушения по член 253 от Наказателния кодекс - за пране на пари. Разследването е почнало по материали, отделени от делото за банкрута на КТБ.

Съдът одобри, че няма действителност заплаха Василев да извърши закононарушение, само че има опция да се укрие. Освен това банкерът е обвивен в тежки умишлени закононарушения, които се санкционират с отнемане от независимост от 5 до 15 година

Определението предстои на обжалване пред Апелативен съд - София в 3-дневен период.

През юли 2014 г. банкерът Цветан Василев беше притеглен като обвинен за длъжностно заграбване в изключително огромни размери по отношение на банкрута на Корпоративна комерсиална банка (КТБ). Впоследствие той бе упрекнат за над 100 закононарушения. Обвиненията бяха повдигнати задочно, защото Василев съумя да напусна страната и от този момент се намира в Сърбия. Беше издадена и европейска заповед за арест и банкерът бе разгласен за търсене в Шенгенската осведомителна система.

През 2022 година юристът на бившия мажоритарен притежател на КТБ Константин Симеонов заяви, че комисия в Интерпол е разгледала жалбата му и е установила, че издирването на банкера е по политически аргументи. Международната организация на престъпната полиция е взела решение да изтрие всички данни в системата ѝ, свързани с Василев, защото казусът към този момент не отговарял на условията на Интерпол.

През същата година пък Апелативният съд в Белград дефинитивно отхвърли настояването на управляващите в София за изгонването на Цветан Василев от Сърбия. В същото време стана ясно, че на 26 юли 2021 г. той е получил и политическо леговище в западната ни съседка.

Автор: dir.bg

 

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР