Софийският градски съд публикува мотивите, с които бе оправдан Йоан

...
Софийският градски съд публикува мотивите, с които бе оправдан Йоан
Коментари Харесай

Ето с какви мотиви беше оправдан Йоан Матев за убийството в Борисовата градина

Софийският градски съд разгласява претекстовете, с които бе оневинен Йоан Матев за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 година.

По делото имаше единствено косвени доказателства, а едно от главните - ножът, с който се твърди, че е осъществено закононарушението, беше открит близо две години по-късно. Така на 12 март 2021 година Матев беше оневинен.

Софийската градска прокуратура поддържа, че обвиняването на подсъдимия в осъществяване на ликвидиране, осъществено по изключително непосилен за жертвата метод, е потвърдено, като гибелта е от свидетелските показания на пристигналите на място очевидци, родителите на жертвата, протоколът за оглед на мястото на престъплението и съдебномедицинската експертиза. Акцентира се върху това, че времето на действието е открито до по-малко от минута в 11:43 часа на 02.06.2015 година, като подсъдимият е сниман на няколко метра от мястото на престъплението от охранителна камера на паркинга на БНР, напомня Българска национална телевизия.

Защитникът на Матев поддържа, че не е потвърдено авторството на действието. Не се отхвърля гибелта на Георги Игнатов и се поддържа, че виновният не е Йоан Матев, а намирането на същинския провинен е в полза на обществото. Излагат се доводи, че разпознаването на подсъдимия на видеозаписите не е категорично; че е налице разминаване в часовото време на появяването на снимано бягащо момче в записа и часа на убийството, че даже по отношение на идентичността на оръжието на убийството няма задоволителна сигурност.

Според претекстовете на съда според член 303, алинея 1 Наказателно-процесуален кодекс присъдата не може да почива на догатки, и затова би трябвало да отразява логичен такава цялост от доказателства, която да води единствено до един вероятен извод - че подсъдимият е направил описаното в обвинителния акт действие.

Според Софийски градски съд в този случай обвиняването се базира на косвени доказателства, при които неоправдателна присъда може да се постанови съгласно закона тогава, когато събраните по делото косвени доказателства се поддържат между тях по подобен метод, че водят до система от логичен изводи, която води до единствения вероятен извод, че подсъдимият е причинител на действието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР