Софийският градски съд отхвърли исковете на премиера Бойко Борисов и

...
Софийският градски съд отхвърли исковете на премиера Бойко Борисов и
Коментари Харесай

Съдът отхвърли исковете на Бойко Борисов и Корнелия Нинова

Софийският градски съд отхвърли исковете на премиера Бойко Борисов и на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Двамата се съдят взаимно за изречения, изречени по време на предизборната акция през март 2017 година Борисов съди Нинова за 26 хиляди лева за репликата " крадецът вика дръжте крадеца ", изречена в телевизионно изявление на 23 март 2017 година Тя пък заведе контра иск против него за 30 100 лева за изразите " госпожа Лъжа " и че била " безжалостен деятел на Съюз на демократичните сили ", казани също в телевизионно изявление и по време на разкриване на пречиствателна станция.

Според Борисов друго позорящо го изказване било, че по време на предизборна демонстрация Нинова извикала на сцената Елена Йончева споделила, че това е

индивидът, който се осмелил

да назова Борисов " апаш ".

Изявлението " Крадецът вика дръжте крадеца " е национална сентенция, написа в претекстовете си арбитър Невена Чеуз. Тя прибавя, че българският разяснителен речник дефинира поговорката " като национално умотворение, което има темперамент на стегнат резистентен израз с преносно значение и с което се изрича мъдрост, добита от житейския опит ". Затова съдът счита, че изказванието, не е „ клеветническо ” и „ съпоставяне, сочещо на закононарушение ”. " Изразът има преносно значение и не може да се пояснява безусловно и с оглед самостойното значение на всяка обособена дума, включена в него, а още по-малко да се схване като израз, сочещ на закононарушение доколкото сходно изказване е в очевидно несъгласие с естеството на националното умотворение като мъдрост, добита от житейския опит ".

Според съда изявлението съставлява мнение и оценка.

Съдия Чеуз също по този начин в претекстовете си обръща внимание, че правото на свободно изложение и разпространение на мнение е конституционно закрепено.

То е основополагащо в актуалното общество, показва тя.

По отношение на насрещния иск на Корнелия Нинова съдийката изяснява, че Съюз на демократичните сили е политическа партия, която взе участие в политическия живот на страната и участието в нея не е позорно събитие. Освен това по делото не били събрани данни Нинова да е била член на Съюз на демократичните сили. След като изказванието не е позорно, няма значение дали се е почувствала наранена, показва още съдът. По отношение на думите " госпожа Лъжа ", изречени в предизборна демонстрация, съдът изяснява, че на никое място Нинова не е посочена поименно, а с цел да се одобри едно изявление за клеветническо, то би трябвало да е индивидуализирано. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР