Софийският градски съд отхвърли гражданския иск на Министерството на финансите

...
Софийският градски съд отхвърли гражданския иск на Министерството на финансите
Коментари Харесай

Божков: Аз съм невинен, не съм направил нищо

Софийският градски съд отхвърли гражданския иск на Министерството на финансите за близо 630 млн. лева по по този начин нареченото " хазартно дело " против Васил Божков и още 9 подсъдими.

Днес стана ясно, че процесът ще се гледа по съкратена процедура и би трябвало да стартира всъщност през септември.

Наказателното произвеждане беше формирано в закритата към този момент Специализирана прокуратура през 2019 година и по него са разпитани над 250 очевидци, в това число и някогашният финансов министър Владислав Горанов.

Според правосъдния състав гражданският иск на Министерството на финансите би затруднил процеса мощно в наказателната му част.

Съдът позволи братята Георги и Цветомир Найденови да бъдат конституирани като частни обвинители в процеса. Именно по техни сигнали преди близо 5 години стартира следствието на прокуратурата против Божков.

" Съдът възприе тезата, че обвиняванията на всеки един от подсъдимите са задоволително ясно разказани, както по време и по място, по този начин и като механизъм ", съобщи Ангел Кънев, прокурор.

Днес двамата някогашни съдружници на Божков не се явиха в правосъдната зала, а самият той отговори на въпроса за какво са се обърнали против него по този начин.

" Защото са завистливи, алчни и уплашени и някой ги изнуди. Държавата им направи проверка. Намерили са нещо несъмнено и са споделили или вие или почване да топите Божков ", разяснява Васил Божков.

Адвокатът на двамата братя не пожела да влиза в елементи по делото и не посочи към кои от подсъдимите лица имат искания.

" Вие имате достъп до информация. Ще я получите в съответния миг. За да ви обясня за девет индивида с какво са ги ощетили би трябвало да вляза в доста елементи ", добави Владимир Иванов, юрист.

Според прокуратурата Васил Божков е уредник и началник на групата ощетила бюджета с милиони. В съучастничество са упрекнати длъжностни лица от някогашната комисия по хазарта, както и брачната половинка на предприемача.

" Има доказателства за всеки един от подсъдимите. Експертизи, приобщени аудио записи ", добави Ангел Кънев, прокурор.

" Аз съм почтен. Не съм направил нищо. Хазартната такса е плащана по закона ", сподели още Васил Божков.

Съдът се съгласи с настояването на страните процесът да се гледа по съкратена процедура с разпит на единствено 15 от общо 300 очевидци.

Без почитание беше оставено настояването на Божков да пътува в чужбина, защото има заплаха да се укрие.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР