Софийският градски съд остави за постоянно в ареста петимата обвиняеми

...
Софийският градски съд остави за постоянно в ареста петимата обвиняеми
Коментари Харесай

Постоянен арест за каналджиите, обвинени за смъртта на 18 мигранти

Софийският градски съд остави за непрекъснато в ареста петимата обвинени за гибелта на мигрантите край Локорско, като им наложи най-тежките ограничения за неотклонение „ задържане под стража “. Определението не е дефинитивно и предстои на обжалване пред горната инстанция.

Обвиняемите за случая, при който 18 души починаха от задушаване, както и за присъединяване в незаконна група и каналджийство на 52-ма афганистанци са Християн Дунгаров, Атанас Атанасов, Петър Янев, Тачо Тачев и Виктор Кузмов. По случая има и шести обвинен, който е арестуван на 19 февруари в Република Гърция въз основа на издадената от прокуратурата Европейска заповед за арест. От прокуратурата обявиха, че има заплаха обвинените да се укрият и извършат ново закононарушение, по тази причина би трябвало да бъдат арестувани за непрекъснато, оповестява БТА€

Свидетелят Георги Тодоров е разкрил механизма и схемата на деяние на участниците в незаконната група и по какъв начин Виктор Кузмов я е управлявал. Също по този начин е обяснил за модифицирането на камиона, с цел да се изградят тайници за противозаконен транспорт на мигранти, показаха от прокуратурата по време на правосъдното съвещание. Те споделиха, че има още очевидци, които удостоверяват показанията му. Част от членовете на незаконната група са разказали пред следователите за противозаконните дейности, осъществени от тях и другите от бандата.

Пред съда обвиненият Виктор Кузмов, апетитен за началник на незаконната група, съобщи, че би изтърпял виновността си, в случай че се потвърди защо е отговорен. Той изиска да бъде освободен под домакински арест с електронна гривна за следене. Християн Дунгаров помоли за по-лека мярка за неотклонение, тъй като майка му е болна, няма татко и би трябвало да се грижи за нея. Друг от обвинените, Атанас Атанасов изясни, че е оказал помощ на следствието и изиска да не остава в ареста. Петър Янев съобщи, че не се усеща отговорен и в случай че е направил нещо неверно, ще го одобри. Тачо Тачев сподели, че съжалява за случилото се. Адвокатите на всеки един от тях желаеха от съда да им бъде наложена по-лека мярка – „ домакински арест “ или „ парична гаранция “.

По делото са разпитани оживелите мигранти, транспортирани незаконно и открити край Локорско. Те описват за това по какъв начин са стигнали до София, по какъв начин са били транспортирани. Афганистанците показват, че са се задушавали, правили са всичко допустимо да се освободят, блъскали са по дървените загради, прикривали тайниците в товарния автомобил, само че не са съумели да се освободят. Също по този начин допълват, че не им е било помогнато от страна на водачите, които след това са избягали.

Прокурорите по делото Василена Анастасова и Чавдар Железчев споделиха пред публицисти, че Валентин Христов е името на шестия обвинен, арестуван в Гърция. Ролята му в групата е аналогична с тази на Кузмов, добави Железчев. Той уточни, че следва изгонването му у нас, след привършване на съответните процедури.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР