Софийският градски съд осъди на 3000 лева глоба Боян Расате

...
Софийският градски съд осъди на 3000 лева глоба Боян Расате
Коментари Харесай

Прокуратура не призна присъдата на Боян Расате

Софийският градски съд осъди на 3000 лв. санкция Боян Расате за нахлуването в офис на ЛГБТ общността в София предходната есен. Расате бе оневинен по обвиняванията за това, че е работил с особена смелост и е предизвикал лека телесна щета на Глория Филипова. Съдът махна и паричната гаранция на Расате, която беше 5000 лв. и го остави с подписка.

Софийска градска прокуратура (СГП) не е съгласна с правните заключения на Софийски градски съд (СГС) и ще стачкува в законоустановения период присъдата, това излиза наяве в известие на ведомството.

Ето какво се споделя още в него:

С присъда на Софийски градски съд, постановена на 24.06.2022 година, подсъдимият Боян Расате е приет за невиновен по повдигнатите му обвинявания пред съд по импортиран от СГП обвинителен акт за хулигански дейности, осъществени с изключителна смелост, както и нанасяне на лека телесна щета по хулигански подбуди.

Действията на подсъдимия са осъществени на 30.10.2021 година в офис на ЛГБТИ.

Със същата присъда подсъдимият Боян Расате е приет за отговорен по главния състав на закононарушението, а точно по чл.325, ал.1 от Наказателен кодекс /хулиганство/, като е освободен от наказателна отговорност и му е наложено административно наказване санкция в размер на 3000 лева

Софийска градска прокуратура (СГП) не е съгласна с правните заключения на Софийски градски съд (СГС) и ще стачкува в законоустановения период присъдата, с която на 24.06.2022 година съдът признава за невиновен подсъдимия Боян Расате.

На 06.06.2022 година прокуратурата изпрати в 47-ото Народно заседание експертни оферти за промени в Наказателния кодекс (НК). Част от тях са ориентирани към обезпечаване на нужната наказателноправна отбрана при закононарушения, осъществени от ненавист.

Тези закононарушения са в несъгласие с главните европейски полезности, които прокламират почитание и приемливост към етническото, културното, религиозното и езиковото разнообразие и са против всяка форма на дискриминация. Целта на експертните оферти е да се подсигуряват правата на индивида, без значение от неговата полова ориентировка, полова еднаквост и други

Предлага се в съставите за ликвидиране и за телесни повреди да се прибавят „ хомофобските и трансфобските “ подбуди, да се плануват квалифицирани сформира за заличаване и разваляне на имущество и за палеж, осъществени по расистки подбуди. Отправена бе и рекомендация за въвеждането на норма в Общата част на Наказателен кодекс, според която осъществяването на закононарушение по дискриминационни подбуди да се смята за отегчаващо наказателната отговорност събитие.

Изпратените на Народното събрание експертни оферти са направени след работни срещи с представители на неправителствени организации в областта на отбраната на правата на ЛГБТИ-общността.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР