Софийският градски съд оправда по всички обвинения бившия ректор на

...
Софийският градски съд оправда по всички обвинения бившия ректор на
Коментари Харесай

Съдът реши съдбата на бившия ректор на Медицинския университет в София – Ваньо Митев!

Софийският градски съд оправда по всички обвинявания някогашния ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев и основния секретар на ВУЗ-а Алексей Алексеев, заяви в. Труд.

Прокуратурата искаше 6 години затвор за Митев и 3 година условна присъда с 5 година изпитателен период за Алексеев. Държавното обвиняване настояваше и да бъде наложена възбрана да заемат отговорно служебно състояние в системата на образованието. Двамата са подсъдими за занемареност, неизгодни покупко-продажби, които са довели до вреди за Медицинския университет и за противозаконен банкет на задгранични студенти.

Защитата на някогашния ректор уточни, че обвиняванията са неразбираеми, фактологията е сбъркана изначално в обвинителния акт, а дейностите на Митев и Алексеев били напълно съобразени със закона. Адвокат Димитър Вълков акцентира, че всичко, което Митев е направил, е благородно в името на висшето обучение в България, което имало потребност от интернационално показване.

Акад. Митев беше упрекнат за това, че умишлено е позволил Алексеев да извърши закононарушение по работа като е разрешил 146 чужденци да бъдат записани да следват медицина, без да са държали наложителните по закон писмени конкурсни изпити по биология и химия. Според прокуратурата тези студенти плащали доста по-малко за образование и от това университетът е ощетен с 1,1 млн. лева Другото обвиняване за някогашния ректор беше, че не е упражнил задоволително надзор върху Алексеев, в резултат на което от подписани контракти от някогашния основен секретар са настъпилищети за 290 000 лв. за университета.

Митев изясни, че с дейностите си е целял да увеличи и виталния стандарт на чиновниците, а ревюто в Лондон за показване на Медицинския университет, за което прокуратурата го упреква, е донесло величествен триумф.
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР