Софийският градски съд е уважил напълно исковата молба на ФК

...
Софийският градски съд е уважил напълно исковата молба на ФК
Коментари Харесай

Съдът отмени решенията на Конгреса на БФС

Софийският градски съд е почел изцяло исковата молба на ФК Балкан (Варвара) от 5 ноември 2021 година за анулация на всички решения от изключителния конгрес на БФС, провел се на 12-и октомври предходната година, заяви " Марица ".
От Балкан сезираха съда освен за нарушаванията на устава и закона, а и поради възпрепятстването на делегата на клуба Георги Градев да взе участие в конгреса.
Отменените решения касаят одобрение на отчета за изключване и преустановяване на участие на клубове, преустановяване на мандат и освобождение на президента и Изпълнителния комитет на БФС, тези за избор на Борислав Михайлов за нов президент на централата, за избор на членове на нов Изпълнителен комитет, както и за банкет на нови членове.
Със същото решение съдът осъжда БФС да заплати на ФК Балкан (Варвара) всички разходи по делото, възлизащи на 3812 лева за държавна такса, експертиза и адвокатско заплащане. Решението на Софийски градски съд предстои на обжалване пред въззивната инстанция - Софийски апелативен съд в двуседмичен период.
На базата на първоинстанционното решение на Софийски градски съд, ФК Балкан (Варвара) може да подаде навреме молба за възобновяване на участието си в БФС, разясниха адвокати, занимаващи се с сходен жанр каузи.
На 16 юни 2022 година Софийски градски съд анулира всички решения от конгреса на БФС, който се организира на 12.10.2021 година, в това число и избора на новия-стар президент на футболния съюз Борислав Михайлов. Причината е в неспазване на Устава на футболния съюз. Съдът твърди, че на Конгреса са взели участие 90 делегати, които не са имали право на глас.
Любопитна детайлност е, че измежду тях има представители на четири професионални клуба - Лудогорец (с пратеник Георги Караманджуков - състезателен директор), Локомотив Пловдив (с пратеник Христо Крушарски - собственик), Литекс (с пратеник Величко Дихонов - изпълнителен директор) и Септември Симитли (с пратеник Апостол Апостолов - кмет на Симитли).
Съгласно член 38 точка 2 от Устава на БФС делегатите би трябвало да са членове или да вземат участие в управителните органи на клуба, който съставляват. Съгласно член 38, ал.4 от Устава на БФС определянето на делегати се прави минимум 20 дни преди конгреса и имената на делегатите се показват в деловодството на БФС минимум 15 дни преди откриването на конгреса.
Именно с този мотив от страна на футболната централа не бе позволен Георги Градев като представител на ФК Балкан (Варвара).
Това докара и до последвалото правосъдно дело, което блокира решенията на Конгреса, а на 16 юни 2022 година Софийски градски съд ги анулира.
Защо решението на съда, което може да се апелира пред Софийски апелативен съд, е гласовит пестник както за сегашния президент на БФС Борислав Михайлов, по този начин и за претендента за шефския стол в съюза Димитър Бербатов?
1. Балкан (Варвара) е едни от клубовете, посредством които Димитър Бербатов работи за свалянето на Борислав Михайлов. Именно този клуб заведе дело против БФС, тъй като техният пратеник не бе позволен до конгреса. В решението на Софийски градски съд обаче четем, че претендентът на Балкан (Варвара) “законосъобразно не е бил позволен до присъединяване в извършения на 12.10.2021 година Конгрес на БФС”;
2. Сред 90-те клуба с нередовни делегати има и такива, които са очевидни поддръжници на Димитър Бербатов;
3. Съдът отхвърля още едно тежко обвиняване на Балкан (Варвара) към конгреса на БФС - че гласуването е било манипулирано.
“Останалите недоволства на ищеца по отношение на гласоподаване на един пратеник от името на повече от един клуб не се потвърждават, защото показаните протоколи по отношение на извършени секрети гласувания за избор на ръководител и членове на ИК удостоверяват гласоподаване против автограф на всеки от делегатите, описите не са оспорени, нито показаният протокол за извършения Конгрес съдържа констатаци по отношение на направени възражения по метода на гласоподаване и преброяване”, четем в решението на Софийски градски съд.
Къде се провали екипът на Борислав Михайлов:
1. Самата анулация на всички решения от Конгреса на БФС е тежък удар върху Михайлов;
2. Според съда, БФС вярно не е позволил делегата на Балкан (Варвара), само че е трябвало да стори това и с още 90 други делегати. Бройката е прекомерно огромна и на процедура Софийски градски съд споделя на БФС, че не познава личните си правила.
“Съдът приема, че Г.Г. законосъобразно не е бил позволен до присъединяване в извършения на 12.10.2021 година Конгрес на БФС. Тези условия по отношение на делегатите обаче са използвани на общо съображение освен към ищеца, а към всички членове на ответното съдружие, а показаните от ответника писмени доказателства (б.а БФС) - уведомителни писма и решения за установяване на делегати, не потвърждават, че всички регистрирани и позволени до присъединяване в Конгреса делегати към датата на провеждането му са били членове на футболните клубове или на управителните им органи”, написа в решението на СГС;
3. Шансът на БФС да се измъкне от кашата е да потвърди посредством обжалване пред Софийския апелативен съд, че въпросните 90 клуба са позволени законосъобразно на Конгреса, само че не е несъмнено дали този път ще успее.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР