Софийският градски съд е мишена на държавата. Така председателят на

...
Софийският градски съд е мишена на държавата. Така председателят на
Коментари Харесай

Удар по конкретно съдилище ли са последните промени в НПК

Софийският градски съд е цел на страната. Така ръководителят на съда Калоян Топалов разяснява, дефинитивно признатите от Народното събрание ремонти в Наказателно-процесуалния кодекс.

Според промените, в този момент знаковите каузи за корупция ще се гледат от Специализирания углавен съд.

В градския съд към момента никой не е изчислявал какъв брой каузи ще преминат в профилирания съд. Това са процеси за повече от 40 типа закононарушения като занемареност, рушвет, за закононарушение по работа и пране на пари, в случай че са осъществени от депутати, кметове и министри.

„ Когато един съд е цел и то на страната - всичко е допустимо. Мога да кажа, че в някои аспекти съм удовлетворен, че такова е доверието на политическата класа към Софийския градски съд. Защото приказва за работата на съда, че ние сме в вярната посока и това го споделям напълно отговорно”, счита арбитър Топалов.

--> Според адвокати, в този момент законът позволява делата да не се гледат по действия, а съгласно длъжностите на подсъдимия. Председателят на Софийски градски съд е безапелационен: „ На процедура няма ръководство, което да желае съответна правосъдна промяна, тъй като в никакъв случай не се знае от коя страна на банката ще бъдеш и никой няма интерес от една справедлива и добре работеща правосъдна система, тъй като тогава нещата си идват на мястото”.

Другата позиция

Досегашния началник на районния съд Стефан Милев се връща в градския съд и е удовлетворен от промените.

„ Това ще редуцира най-малко на 30 % размера на делата в наказателно поделение и ще ни разтовари от доста по-тежки производства”, уточни той.

Все още никой не е изчислявал и какъв брой съдии ще преминат в профилирания съд.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР