Софийският градски съд е изменил мярката на Петър Тодоров, обвинен

...
Софийският градски съд е изменил мярката на Петър Тодоров, обвинен
Коментари Харесай

Скандална вест за убиеца на 14-г. Филип взриви България: Пуснат е още на 1 февруари

Софийският градски съд е изменил мярката на Петър Тодоров, упрекнат за злополуката на ул. „ Гурко “ от „ задържане под стража “ в „ домакински арест с проследяващо устройство “ на 1 февруари 2024 година, предава Българска национална телевизия.
Определението не е протестирано от прокуратурата и е влезнало в действие след приключване на законовия период.
Ето главните претекстове за изменение на мярката:
„ Настоящият правосъден състав приема, че във връзка с обвинения Петър Тодоров не е налице действителна заплаха от укриване. Това е по този начин поради събитието, че същият е лице с открита идентичност, местоживеене, със фамилни и обществени връзки, които го задържат трайно на територията на Република България. Спрямо обвинения Петър Тодоров и към сегашния миг съдът приема да е налице заплаха от осъществяване на закононарушение.
„ Предвид изтеклия период на задържане на Тодоров, който е в забележителен размер от 5 месеца, само на характерностите на незаконната активност и на публичната заплаха на действието, е неприемливо да бъде обосновавано продължение на задържането, на което и да е обвинено лице. От една страна, това е по този начин поради събитието, че сходно процесуално решение е възможно само при в началото установяване на мярката за неотклонение и в къс период след нейното в началото постановяване, а въпреки това, и поради това, че изтеклият период на задържане всеки път аргументира извод за понижена степен на заплаха от осъществяване на закононарушение на арестуваното лице, в случай че подобен извод не се опровергава от събрани и приложени по делото доказателства. Настоящият случай не е подобен “.
„ Към сегашния миг мярката за неотклонение „ задържане под стража “ към този момент се явява несъответна /непропорционална/ за реализиране задачите, визирани в член 57 Наказателно-процесуален кодекс. Необходимо е да бъде посочено и събитието, че всяка мярка за неотклонение, в това число и „ задържането под стража “, е ориентирана към реализиране на съответно избрани и законоустановени цели. Сред тези цели не са угаждане на публични настройки, превъзмогване чувството за липса на правдивост у обществото, посредством фрапантно ограничение правата на разположение,все още само обвинено в осъществяване на закононарушение “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР