Софийският градски съд даде ход на делото срещу Атанас и

...
Софийският градски съд даде ход на делото срещу Атанас и
Коментари Харесай

Делото срещу братя Бобокови тръгна 2.5 години след арестите

Софийският градски съд даде ход на делото против Атанас и Пламен Бобокови, упрекнати за образуване на незаконна група за противозаконен импорт и преправка на рискови боклуци.

Това е вторият опит на прокуратурата да стартира процеса всъщност - през 2021 година съдът върна обвинителния акт по знаковото дело поради " основни неточности ".

Бобокови бяха задържани още в края на май 2020 година Двамата са притежатели на производителя на акумулаторни акумулатори " Монбат " и на компанията за произвеждане на моторни масла " Приста Ойл ".
Атанас Бобоков беше пуснат от ареста през ноември 2020 година против внушителна гаранция от 2 млн. лева Тя беше понижена до 800 000 лева, а през днешния ден съдът я е свалил на 50 000 лева.Пламен Бобоков излезе от ареста през юни 2020 година, също против гаранция над 1 млн. лева
Акцията против тях прерасна в прокурорска офанзива против съветници на Румен Радев, които се оказаха в директни контакти с Бобокови.

През 2021 година обаче и Пламен Бобоков, и секретарят по правни въпроси на президента Пламен Узунов осъдиха Министерство на вътрешните работи за противозаконни арести, а по-късно и прокуратурата - за безучастие по повдигнатите им обвинявания за хипотетична търговия с въздействие и закононарушения по работа.

В първото дело за незаконните боклуци има още четирима подсъдими:
Красимир Живков - някогашен зам.-министър на околната среда в екипа на Нено Димов от кабинета " Борисов 3 " ; Ирена Христова - РИОСВ-Плевен Николай Миховски - притежател на компания за преправка на боклуци от ПлевенВасил Коцев - притежател на компания за преправка на боклуци, доближен на Красимир Живков
Други трима души подписаха извънсъдебни съглашения с прокуратурата, като се признаха за отговорни по повдигнатите обвинявания още по време на съществуването на Спецсъда.
Един от тях -, някогашен шеф на компанията " Монбат рисайклинг " на Бобокови - беше открит мъртъв в индустриална база в Долна баня в края на февруари 2021. Богданов беше свидетелствал, че е принуждаван да подписва документи за отнасяне на рискови боклуци в нарушаване на законите след напън от страна на Министерство на околната среда и водите - изказване, което Атанас Бобоков отхвърляше.
Следващото съвещание по делото е планувано за 20 януари 2023.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР